Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice în ziua în care a raportat pentru prima dată un focar COVID

  • Oficiali americani și sud-coreeni au declarat că primul test nuclear al Pyongyangului ar putea avea loc chiar în această lună.
  • Coreea de Nord a lansat cele trei rachete balistice în ziua în care a raportat și primul focar COVID-19.
  • Rachetele au fost lansate din zona Sunan, unde se află și un aeroport internațional.

Coreea de Nord a lansat joi trei rachete balistice spre marea din largul coastei sale estice, a anunțat Coreea de Sud, în cea mai recentă acțiune de acest fel a țării izolate care se grăbește să își dezvolte programele de înarmare în ziua în care a raportat pentru prima dată un focar de COVID-19.

Paza de coastă din Japonia a confirmat lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord, citând armata acesteia. Proiectilul pare să fi căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a declarat postul public de televiziune NHK. Statul Major interarme al Coreei de Sud a anunțat că trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate din zona Sunan din capitala Nordului, Pyongyang, unde se află un aeroport internațional și unde Nordul a declarat că a lansat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a sa, Hwasong-17, la data de 24 martie.

Rachetele au zburat aproximativ 360 de kilometri, atingând o altitudine de 90 km și o viteză maximă de Mach 5, a declarat Statul Major Întrunit. Tirul a fost primul după inaugurarea, în această săptămână, a președintelui conservator sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a indicat o linie dură împotriva dezvoltării de arme de către Nord.

Lansarea, cel de-al 16-lea test de armament cunoscut al Nordului în acest an, a avut loc la câteva ore după ce acesta a raportat primul său focar de COVID-19, declarând „cea mai gravă situație de urgență națională” și ordonând o izolare națională. Biroul de securitate națională al lui Yoon a emis o declarație prin care a condamnat lansarea și a declarat că „deplânge comportamentul duplicitar” de a lansa rachete balistice și de a ignora situația dificilă a poporului său în mijlocul unui focar de COVID.

În ultimul său test de armament de sâmbătă, Coreea de Nord a folosit o rachetă balistică lansată de pe submarin, pe care a dezvoltat-o în ultimii ani. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis la sfârșitul lunii trecute să accelereze dezvoltarea arsenalului nuclear al țării, în contextul în care negocierile de denuclearizare cu Statele Unite sunt într-un impas.