Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune. SUA și Japonia și-au exprimat preocupări legate de aceste evenimente

kim-jong-un (2) Foto: Profimedia
  • Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, capabilă să lovească o mare parte din Japonia, a anunţat luni presa de stat, citată de BBC.
  • (UPDATE) Armata Statelor Unite şi Guvernul Japoniei au exprimat preocupare, luni, în legătură cu testele balistice efectuate de Coreea de Nord, avertizând că activităţile Phenianului afectează stabilitatea regională.
  • (UPDATE) Armata SUA a semnalat, potrivit BBC, că testele balistice nord-coreene sunt ameninţări la adresa comunităţii internaţionale.

Armata nord-coreeană a testat o rachetă de croazieră cu raza de acţiune de 1.500 de kilometri. Rachetele de acest tip, care pot transporta focoase nucleare de dimensiuni mici, sunt „arme strategice de importanţă majoră”, a transmis regimul Kim Jong-Un, conform agenţiei de presă KCNA.

Experţii internaţionali nu ştiu cu certitudine dacă Phenianul a reuşit într-adevăr să producă ogive nucleare care să poată fi montate în rachete de croazieră. Testarea rachetelor de croazieră nu este interzisă prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, dar activităţile Coreei de Nord generează preocupare la nivel internaţional.

Japonia are „preocupări semnificative” şi colaborează cu Statele Unite şi Coreea de Sud pentru monitorizarea situaţiei, a reacţionat Katsunobu Kato, un oficial guvernamental de la Tokyo.

„Testele de acest tip generează ameninţări la adresa păcii şi securităţii Japoniei şi a zonelor învecinate”, a subliniat oficialul nipon, conform agenţiei Associated Press.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud cer regimului de la Phenian să renunţe la programul nuclear şi să limiteze activităţile balistice. Relaţiile Coreei de Nord cu Statele Unite sunt tensionate.

Testele din weekend au arătat că racheta poate zbura până la 1.500 km, potrivit KCNA

Arma nu încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, care au condus la sancţiuni dure asupra Coreei de Nord în trecut, dar sugerează că ţara este încă capabilă să dezvolte arme, în ciuda penuriei de alimente şi a crizei economice.

Testul rachetei de croazieră oferă „semnificaţia strategică a deţinerii unui alt mijloc de descurajare eficient pentru garantarea mai sigură a securităţii statului nostru şi limitarea manevrelor militare ale forţelor ostile”, a spus KCNA.

Armata SUA a declarat că testul a arătat „concentrarea continuă a Coreei de Nord asupra dezvoltării programelor sale militare”.

Armata Coreei de Sud a declarat că face o analiză aprofundată a lansărilor cu serviciile americane de informaţii, potrivit agenţiei de ştiri Yonhap.

Oficiali de nivel înalt din SUA, Coreea de Sud şi Japonia urmează să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a discuta despre procesul de denuclearizare al Coreei de Nord.