Coreea de Nord condamnă echipa de monitorizare a sancțiunilor condusă de SUA

FILE PHOTO: North Korean Foreign Minister Choe Son Hui attends a meeting with Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, January 16, 2024. Sputnik/Artem Geodakyan/Pool via REUTERS/File Photo

Ministrul de externe al Coreei de Nord a declarat că noul echipaj multilateral de monitorizare a sancțiunilor condus de Statele Unite este „total ilegal și ilegitim”, conform agenției de știri de stat, duminică, scrie VOA News.

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au anunțat miercuri lansarea unei echipe internaționale pentru a supraveghea aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, după ce Rusia și China au blocat activitățile de monitorizare la ONU.

Această echipă a fost creată după ce Rusia a respins în martie reînnoirea anuală a unui panel de experți al ONU care, timp de 15 ani, a supervizat sancțiunile menite să limiteze programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, iar China s-a abținut la vot.

„Forțele implicate în campania de denigrare împotriva RPDC vor plăti un preț scump pentru asta”, a declarat ministrul Choe Son Hui prin intermediul agenției de știri KCNA, folosind numele oficial al țării.

Choe a criticat echipa, care va include și alte opt țări, acuzând Washingtonul de încălcarea ordinii internaționale și considerând-o „cea mai flagrantă violare” a suveranității Coreei de Nord.

Washingtonul și Seulul au avertizat cu privire la legăturile militare strânse ale Coreei de Nord cu Moscova. Agenția de spionaj din Coreea de Sud a raportat vineri că Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldați din forțele speciale în estul Rusiei pentru antrenament și adaptare la bazele militare locale, fiind probabil să fie desfășurați în războiul din Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că nu poate confirma informațiile conform cărora Coreea de Nord ar fi trimis trupe în Rusia înainte de o posibilă desfășurare în Ucraina, dar a adăugat că o astfel de mișcare ar fi îngrijorătoare, dacă s-ar dovedi adevărată.

Exit mobile version