Coreea de Nord construiește un nou submarin letal cu rachete balistice

Sursă: Mediafax
  • Imaginile din satelit arată cum Coreea de Nord ar putea fi pe cale să lanseze un nou submarin cu rachete balistice, potrivit unui raport.
  • Șase barje și nave sunt văzute adunate în jurul unui chei al unei hale de construcții la Șantierul Naval Sinpo South, pe coasta de est a Coreei de Nord, în imaginile din satelit comercial realizate pe 18 septembrie, a declarat 38 North, care monitorizează Coreea de Nord.
  • Iar aceștia ar putea fi implicați în construcția de noi submarine capabile să lanseze rachete balistice, potrivit raportului.

Imaginile din satelit arată cum Coreea de Nord ar putea fi pe cale să lanseze un nou submarin cu rachete balistice, potrivit unui raport.

Șase barje și nave sunt văzute adunate în jurul unui chei al unei hale de construcții la Șantierul Naval Sinpo South, pe coasta de est a Coreei de Nord, în imaginile din satelit comercial realizate pe 18 septembrie, a declarat 38 North, care monitorizează Coreea de Nord.

Iar aceștia ar putea fi implicați în construcția de noi submarine capabile să lanseze rachete balistice, potrivit raportului.

În timp ce barje și un doc uscat au fost observate ocazional în jurul cheiului de lansare a submarinelor de la hala principală de construcție, prezența a șase nave și barje în această zonă nu a mai fost observată până acum”, se arată în raport. Acesta a concluzionat că activitatea sugerează pregătirile pentru lansarea unui submarin.

Raportul vine în contextul în care președintele american Joe Biden a acuzat Coreea de Nord de încălcarea flagrantă a sancțiunilor ONU” într-un discurs ținut miercuri în fața Adunării Generale a ONU, citând țara printre motivele pentru care trebuie să se consolideze eforturile internaționale de neproliferare nucleară.

Analiștii au detectat pentru prima dată semne că cel puțin un nou submarin a fost construit în 2016, iar în 2019 presa de stat l-a arătat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un inspectând un submarin despre care nu s-a raportat anterior că a fost construit sub atenția sa specială” și care ar urma să fie operațional în apele din largul coastei de est.

La momentul respectiv, presa de stat nu a descris sistemele de armament ale submarinului și nici nu a precizat unde și când a avut loc inspecția, însă analiștii au declarat că dimensiunea aparentă a noii nave indică faptul că aceasta a fost proiectată pentru a transporta rachete.

Coreea de Nord are o flotă mare de submarine, dar se cunoaște doar un singur submarin experimental capabil să transporte o rachetă balistică. Analiștii au dezbătut dacă aparent noul submarin cu rachete este un nou proiect sau dacă se bazează pe un submarin modificat din clasa Romeo, achiziționat inițial din China în anii 1970, înainte ca Coreea de Nord să înceapă să le producă pe plan intern.

Pe fondul unei avalanșe de teste de rachete fără precedent în acest an, Coreea de Nord a testat în luna mai o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM) din apropierea orașului Sinpo, unde Coreea de Nord deține submarine, precum și echipamente pentru testarea lansării de SLBM.

Observatorii spun că Coreea de Nord a făcut pregătiri pentru a relua testele nucleare pentru prima dată din 2017, în contextul în care negocierile de denuclearizare sunt în impas.

Între timp, Coreea de Nord a declarat joi că nu a furnizat niciodată arme sau muniții Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru, avertizând în același timp Statele Unite să își țină gura” și să nu mai circule zvonuri menite să păteze” imaginea țării.