- Agenția KCNA din Coreea de Nord a denunțat acțiunile lui Yoon Suk Yeol, descriindu-le ca fiind un act „nebunesc” și o „dictatură fascistă”.
- Coreea de Nord se bucură de haosul politic din Coreea de Sud, considerându-l o oportunitate geopolitică.
- Yoon Suk Yeol a declarat legea marțială pentru a combate „forțele anti-statale”, dar aceasta a fost abrogată rapid.
- Kim Jong-un își consolidează puterea în fața provocărilor externe, folosind retorica anti-sud-coreeană.
Coreea de Nord critică „dictatura” din Sud în urma tentativei de instaurare a legii marțiale Presa de stat din țara vecină, condusă de o dinastie dictatorială din 1948, rupe tăcerea pentru a critica „națiunea gangsterilor” a președintelui Yoon, conform The Guardian.
Advertisment
Criticile regimului Nord-Coreean
Coreea de Nord a rupt tăcerea cu privire la tulburările politice din Coreea de Sud, mass-media de stat descriind, fără nicio urmă aparentă de ironie, modul în care președintele său a dezlănțuit o „dictatură asupra poporului”.
Comentariul, publicat miercuri de agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA, a fost prima dată când regimul a comentat public haosul care a urmat încercării eșuate a președintelui Yoon Suk Yeol, săptămâna trecută, de a impune legea marțială pentru a elimina ceea ce el a descris drept „forțe pro-nord-coreene și anti-statale”.
Recomandări
„Marioneta Yoon Suk Yeol, care se confruntase deja cu o gravă criză de guvernare și cu punerea sub acuzare, a declarat legea marțială pe neașteptate și a dezlănțuit armele dictaturii fasciste asupra poporului”, a declarat KCNA.
Acesta l-a descris pe președintele sud-coreean în dificultate ca fiind autorul unui act „nebunesc” și a numit țara sa o „națiune de gangsteri”.
Lumea în criză, Kim profită
Coreea de Nord, care a fost condusă de trei generații ale dinastiei Kim de la înființarea sa în 1948, este considerată a fi unul dintre cele mai brutale regimuri din lume. Populația sa trebuie să dea dovadă de loialitate absolută față de liderul actual, Kim Jong-un, în caz contrar fiind încarcerată în lagăre de muncă.
Descris în trecut drept o „națiune mafiotă” și un „stat gangster”, Nordul și-a construit o formidabilă capacitate de război cibernetic, care ar fi adus regimului 3 miliarde de dolari începând din 2023, potrivit unui raport al ONU publicat în februarie.
Cu excepția elitei politice din Pyongyang, nord-coreenii de rând trăiesc în sărăcie și suferă de malnutriție, în timp ce Kim cheltuiește sume uriașe pentru dezvoltarea rachetelor balistice și a armelor nucleare.
Evidențierea tulburărilor sociale îndreptate împotriva unui guvern autoritar poate părea ipocrită – și potențial contraproductivă – într-o țară atât de represivă precum Coreea de Nord. Dar unii experți cred că regimul de la Pyongyang speră să folosească în avantajul său tulburările de la sud de granița sa puternic înarmată.
„Liderii din Rusia, China și mai ales din Coreea de Nord urmăresc probabil cu bucurie tulburările politice din Coreea de Sud, simțind un avantaj geopolitic”, a declarat săptămâna aceasta Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.
„Regimurile autoritare cred că, dacă reușesc să se mențină la putere, pot rezista mai mult decât rivalii democrați care, în cele din urmă, se automutilează, cad în disfuncționalitate și se destramă cu aliații.”
Ordinul lui Yoon, care a durat doar șase ore înainte de a fi anulat în parlament, a aruncat a patra cea mai mare democrație din Asia în cea mai gravă criză din ultimele decenii și a provocat îngrijorare cu privire la capacitatea sa de a colabora cu partenerii săi din regiune pentru a face față amenințării nucleare a Coreei de Nord.
Săptămâna aceasta, Ministerul sud-coreean al Apărării a fost nevoit să confirme că Yoon este în continuare comandantul suprem al armatei țării sale.
Articolul nord-coreean, care a apărut, de asemenea, în Rodong Sinmun, ziarul oficial al Partidului Muncitorilor Coreeni, aflat la putere, menționa că marțea trecută au fost desfășurați soldați și elicoptere militare într-o încercare nereușită de a împiedica intrarea deputaților sud-coreeni în clădirea adunării naționale.
De asemenea, a făcut referire la protestele de amploare, adunări care nu ar fi permise niciodată în Nord – care au avut loc sâmbătă seara, când membrii partidului lui Yoon, Puterea Poporului, au boicotat o moțiune a opoziției de punere sub acuzare a președintelui.
Ziarul a publicat fotografii ale protestelor, inclusiv cu oameni care fluturau bețe luminoase K-pop și țineau bannere prin care cereau destituirea lui Yoon.
„Comunitatea internațională privește cu severitate, evaluând că incidentul legii marțiale a expus vulnerabilitățile societății sud-coreene … și că viața politică a lui Yoon Suk Yeol ar putea avea un sfârșit timpuriu”, se arată în raport.
„Actul său nebunesc … a atras o condamnare puternică din partea tuturor categoriilor sociale, inclusiv a partidului de opoziție, și a amplificat și mai mult fervoarea publicului pentru destituire”.
Nu a fost clar de ce mass-media de stat nord-coreeană a întârziat atât de mult să rupă tăcerea, având în vedere criticile sale frecvente la adresa lui Yoon, un conservator de linie dură care a încercat să izoleze Nordul de când a preluat funcția în 2022.
Citește și
- Poliția din Coreea de Sud a făcut o percheziție în biroul președintelui Yoon în urma declarării legii marțiale
- Liderul opoziției din Belarus a avertizat: „Fiți pregătiți să ieșiți în stradă pentru a-l răsturna pe Lukașenko”
- Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat grupului supraviețuitorilor bombelor atomice. Terumi Tanaka: „Sunt întristat și furios”
Partenerii noștri