• Coreea de Nord s-ar putea pregăti să efectueze primul său test nuclear din ultimii cinci ani.
  • Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol și președintele american Joe Biden au convenit în luna mai să desfășoare mai multe arme americane dacă va fi necesar pentru a descuraja Nordul.
  • Mijloacele strategice pot include, de obicei, portavioane, bombardiere cu rază lungă de acțiune sau submarine cu rachete.

Coreea de Nord a condamnat sâmbătă „mișcările de agresiune” ale Washingtonului și Seulului, promițând să se răzbune, în timp ce a marcat cea de-a 72-a aniversare a izbucnirii Războiului din Coreea, într-un moment de creștere a tensiunilor în Peninsula Coreeană.

Pe fondul preocupărilor legate de faptul că Coreea de Nord s-ar putea pregăti să efectueze primul său test nuclear din ultimii cinci ani, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol și președintele american Joe Biden au convenit în luna mai să desfășoare mai multe arme americane dacă va fi necesar pentru a descuraja Nordul.

Agenția de știri de stat a Nordului, KCNA, a declarat sâmbătă că o serie de organizații muncitorești au organizat reuniuni pentru a „jura răzbunare pe imperialiștii americani”, acuzând Statele Unite că au declanșat războiul coreean din 1950-1953.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Războiul s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace, ceea ce înseamnă că forțele ONU conduse de SUA se află încă, din punct de vedere tehnic, în război cu Coreea de Nord. Potrivit raportului KCNA, Pyongyang a denunțat Washingtonul pentru ceea ce a numit „mișcări de agresiune” desfășurate împreună cu Coreea de Sud și Japonia și a declarat că impulsul SUA de a desfășura active strategice” asupra Sudului are ca scop provocarea unui nou război.

Mijloacele strategice pot include, de obicei, portavioane, bombardiere cu rază lungă de acțiune sau submarine cu rachete. „Un astfel de comportament insolent al SUA alimentează furia și răzbunarea poporului coreean”, a declarat KCNA.

Marcând aniversarea războiului la Seul, Yoon s-a angajat să facă tot ce îi stă în putință pentru a proteja libertatea și pacea. „Vom menține o poziție de securitate puternică bazată pe alianța dintre Coreea de Sud și SUA și pe o armată puternică susținută de știință și tehnologie”, a scris el pe Facebook.

Aniversarea de sâmbătă a avut loc pe fondul îngrijorărilor că Pyongyang ar putea efectua ceea ce ar fi cel de-al șaptelea test nuclear, despre care oficiali americani și sud-coreeni au declarat că ar putea avea loc „în orice moment”.