• Regimul din Coreea de Nord impune pedepse de muncă silnică și „o amendă mare” pentru încălcarea măsurilor pentru prevenirea pandemiei, relatează Radio Free Asia.
  • Nu se pot aduna mai mult de trei persoane la nunți și înmormântări, este una dintre măsurile impuse de Kim Jong-un.

Coreea de Nord va impune pedepse cu muncă silnică cetățenilor care se adună și iau masa în grupuri de peste trei persoane, încălcând regulile de carantină pentru coronavirus, transmite Radio Free Asia citând mai multe surse din această țară.

Măsura este cea mai recentă menită să limiteze răspândirea COVID-19 în Coreea de Nord, care pretinde că nu a înregistrat cazuri, dar a intensificat constant măsurile de prevenire de la începutul pandemiei, în urmă cu 18 luni.

Autoritățile au spus publicului, în cadrul unor prelegeri educaționale de anul trecut, că virusul se răspândește în zone îndepărtate geografic din țară.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Astfel, au fost blocate orașe și județe întregi, a fost închisă granița cu China, vitală din punct de vedere economic, și au fost incinerate în grabă cadavrele persoanelor care au murit cu simptome asemănătoare COVID.

Acum, guvernul condus de Kim Jong-un le spune cetățenilor săi că vor fi pedepsiți pentru adunări de peste trei persoane, cu excepția cazului în care acestea locuiesc în aceeași gospodărie.

„Dacă patru sau mai multe persoane, cu excepția rudelor apropiate, se adună în aceste zile pentru a mânca sau a bea, chiar dacă sunt rude, autoritățile de control al bolii îi vor trimite într-un centru de muncă disciplinară pentru încălcarea carantinei coronavirusului”, a declarat un locuitor din provincia South Pyongan, din apropiere de capitala Phenian, pentru Serviciul coreean al RFA.

„A existat un ordin din partea autorităților centrale de control a bolilor de a lua măsuri preventive împotriva variantelor de coronavirus”, a declarat aceeași persoană sub protecția anonimatului, din motive de securitate.

Un efect al acestei măsuri este că nu vor mai fi permise nunțile și înmormântările.

Persoana respectivă a relatat cazul unui bărbat din Songchon, care a organizat, la mijlocul lunii iulie, nunta fiului său acasă, oferind și alcool invitaților. „El a fost amendat cu o sumă mare de bani în loc să meargă la centrul de muncă disciplinară”, a declarat sursa citată.

De altfel, RFA menționează că nunțile, înmormântările și alte evenimente de amploare au fost suspendate de la începutul pandemiei, la începutul anului trecut, însă informațiile ajung cu greu în exteriorul țării.

Potrivit sursei citate, Coreea de Nord izolează persoanele bolnave cu simptome de coronavirus, etichetându-le drept pacienți „suspecți” de coronavirus, dar în continuare guvernul susține că nu a confirmat niciun caz.