• Pyongyang anunță alte 21 de decese, în timp ce se străduiește să încetinească răspândirea virusului în rândul populației nevaccinate.
  • Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a declarat că primul focar de COVID-19 din această țară este un mare dezastru, în condițiile creșterii numărului de decese.
  • În timpul unei întâlniri privind strategiile țării, Kim a descris epidemia ca fiind o perturbare uriașă din punct de vedere istoric și a făcut apel la unitate între guvern și popor.

Coreea de Nord a anunțat duminică că un total de 42 de persoane au murit, în timp ce țara a început a patra zi de izolare la nivel național, cu scopul de a opri primul focar confirmat de COVID-19 în această țară săracă.

Recunoașterea de către Coreea de Nord, joi, a faptului că se luptă cu un focar „exploziv” de COVID-19 a stârnit îngrijorarea că virusul ar putea devasta o țară cu un sistem de sănătate cu resurse insuficiente, cu capacități de testare limitate și fără un program de vaccinare.

Agenția de știri de stat KCNA a declarat că țara ia „măsuri rapide de urgență de stat” pentru a controla epidemia, dar nu există niciun semn că Pyongyang ar fi luat măsuri pentru a accepta ofertele internaționale de vaccinuri.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Toate provinciile, orașele și județele din țară au fost complet închise și unitățile de lucru, unitățile de producție și unitățile rezidențiale au fost închise unele față de altele din dimineața zilei de 12 mai și se efectuează o examinare strictă și intensivă a tuturor oamenilor”, a raportat duminică KCNA.

Cu o zi înainte, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că răspândirea COVID-19 a aruncat țara sa într-o mare confuzie și a cerut o luptă totală pentru a depăși epidemia.

În ciuda blocajelor, Kim și alți oficiali de rang înalt au participat sâmbătă la serviciile funerare pentru Yang Hyong Sop, un fost șef de stat de facto în timpul guvernării tatălui lui Kim, Kim Jong Il, a raportat KCNA.

Compania aeriană Emirates anunță pierderi anuale „semnificativ” mai mici cu 1,1 miliarde de dolari
Autoritățile sanitare au înființat mai multe posturi de prevenire a epidemiilor și au transportat de urgență provizii medicale către spitale și clinici, în timp ce înalți oficiali au donat medicamente de rezervă, a raportat KCNA.

O „mare parte” din decese s-au datorat oamenilor „neglijenți în a lua medicamente din cauza lipsei de cunoștințe și de înțelegere a bolii de infecție cu varianta Omicron și a metodei sale corecte de tratament”, se arată în raport.

Alte cel puțin 296.180 de persoane au prezentat simptome de febră, iar alte 15 persoane au murit până duminică, a precizat publicația. Experții spun că Coreea de Nord pare să nu aibă capacitatea de a testa aceste zeci de mii de pacienți simptomatici. KCNA nu a raportat câte dintre aceste cazuri suspecte au fost testate pozitiv pentru COVID-19.

În total, Coreea de Nord a raportat 820.620 de cazuri suspecte, iar 324.550 sunt încă sub tratament medical, a precizat KCNA. Coreea de Nord a declarat anterior că nu a avut niciun caz confirmat de virus și este una dintre cele două țări din lume care nu au început încă o campanie de vaccinare împotriva COVID, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Închiderile autoimpuse de către aceasta au încetinit comerțul și au generat îngrijorări cu privire la penuria de alimente sau alte dificultăți, au declarat organizațiile umanitare.