• Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că acesta avea potențialul de a ajunge pe continentul american.
  • Guvernul japonez va continua să colecteze și să analizeze informațiile și să ofere actualizări prompte publicului.
  • Potrivit JCS, ICBM s-a deplasat cu o viteză de 22 de ori mai mare decât viteza sunetului, adăugând că detaliile sunt analizate de autoritățile de informații din Coreea de Sud și SUA.

Coreea de Nord a declarat că a efectuat vineri un test de lansare a unui nou tip” de rachetă balistică intercontinentală, potrivit agenției guvernamentale de presă KCNA. Japonia a avertizat la începutul zilei de vineri că racheta are raza potențială de acțiune pentru a ajunge pe continentul american.

KCNA a afirmat că noua” rachetă este o Hwaseong-17 și a precizat că aceasta a fost lansată de pe aerodromul internațional din Pyongyang și a zburat pe o distanță de 999,2 km. Agenția de știri de stat a publicat, de asemenea, mai multe imagini statice cu liderul Kim Jong Un, care ar fi supravegheat lansarea.

ICBM-ul a fost lansat în jurul orei locale 10:15 din zona Sunan a capitalei nord-coreene Pyongyang. A declarat Statul Major Întrunit al Coreei de Sud. SUA au declarat că a fost o încălcare nerușinată” a rezoluțiilor ONU.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că acesta a căzut probabil în zona economică exclusivă a Japoniei, la aproximativ 210 kilometri la vest de insula japoneză Oshima Oshima, potrivit Pazei de Coastă japoneze. Acesta nu a zburat deasupra Japoniei.

Coreea de Nord continuă să desfășoare acțiuni provocatoare la o frecvență nemaiîntâlnită până acum”, a declarat Kishida vineri reporterilor la reuniunea Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de la Bangkok, Thailanda. Vreau să reafirm că nu putem accepta astfel de acțiuni”.

Guvernul japonez va continua să colecteze și să analizeze informațiile și să ofere actualizări prompte publicului, a spus el. Până în prezent, nu au fost raportate pagube la navele aflate pe mare, a adăugat Kishida. După ce a ghidat lansarea rachetei balistice intercontinentale de vineri, Kim a declarat că Coreea de Nord ar trebui să își demonstreze în mod clar cea mai puternică voință de a riposta la exercițiile de război de agresiune isterică ale dușmanilor care încearcă să distrugă pacea și stabilitatea în peninsula coreeană și în regiune”, referindu-se la SUA și Coreea de Sud

El a avertizat, de asemenea, că țara sa va lua o ripostă mai ofensivă” dacă SUA vor face o cacealma militară în peninsula coreeană și în zona înconjurătoare”, potrivit KCNA. Kim Jong Un a declarat solemn că, dacă inamicii continuă să amenințe RPDC, introducând frecvent mijloace de atac nuclear, partidul și guvernul nostru vor reacționa în mod hotărât la atacurile nucleare cu arme nucleare și la confruntarea totală cu o confruntare totală”, a precizat KCNA.

Potrivit JCS, ICBM s-a deplasat cu o viteză de 22 de ori mai mare decât viteza sunetului, adăugând că detaliile sunt analizate de autoritățile de informații din Coreea de Sud și SUA.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că acesta avea potențialul de a ajunge pe continentul american. Racheta balistică de clasă ICBM lansată de această dată ar putea avea o rază de acțiune de peste 15.000 km, dacă se calculează pe baza distanței de zbor a acestei rachete balistice intercontinentale”, a spus Hamada într-o declarație. Depinde de greutatea focosului, dar, în acest caz, continentul american ar fi inclus în raza de acțiune”.