• Nu este clar dacă decizia Coreei de Nord de a întrerupe toate drumurile și căile ferate care o leagă de Sud a fost rezultatul discuțiilor din timpul sesiunii SPA.
  • Armata Populară Coreeană (KPA) a descris mișcarea drept „o măsură de autoapărare pentru inhibarea războiului”.
  • Drumurile și căile ferate care duc din Coreea de Nord în Sud sunt rar utilizate.

Coreea de Nord va întrerupe accesul rutier și feroviar către Coreea de Sud începând de miercuri, în încercarea de a „separa complet” cele două țări. Armata sa a declarat că Nordul va „închide și bloca permanent granița de sud” și va fortifica zonele de pe partea sa, anunță BBC.

Armata Populară Coreeană (KPA) a descris mișcarea drept „o măsură de autoapărare pentru inhibarea războiului”, susținând că a fost un răspuns la exercițiile de război din Coreea de Sud și la prezența frecventă a activelor nucleare americane în regiune.

Aceasta marchează o escaladare a ostilității într-un moment în care tensiunile dintre Corei sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani. „Situația militară acută care predomină în peninsula coreeană impune forțelor armate ale RPDC [Republica Populară Democrată Coreeană] să ia o măsură mai fermă și mai puternică pentru a apăra mai credibil securitatea națională”, a declarat KPA într-un raport publicat de mass-media de stat KCNA.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON SPRE FLORIDA
INOVAȚIE LA WIMBLEDON
TIMBERLAKE VINE LA EC

Declarația este un pas în mare măsură simbolic din partea Pyongyangului. Drumurile și căile ferate care duc din Coreea de Nord în Sud sunt rar utilizate și au fost dezmembrate treptat de autoritățile nord-coreene în ultimul an.

Aceasta vine, de asemenea, pe fondul unei presiuni mai ample din partea Phenianului de a schimba modul în care se raportează la Sud și urmează unei serii de incidente incendiare care au înrăutățit relațiile dintre cele două țări. Aceste incidente au variat de la teste cu rachete la trimiterea a sute de baloane de gunoi peste granița de sud a Coreei de Nord.

În special, conducătorul nord-coreean Kim Jong Un a anunțat la începutul anului 2023 că nu mai depune eforturi în vederea reunificării cu Sudul, stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea reluării războiului în peninsula coreeană.

Citește și