• Coreea de Nord a refuzat orice formă de asistență umanitară din partea Coreei de Sud, pe fondul tensiunilor politice.
  • Ministerul Unificării din Coreea de Sud a confirmat că nu a existat niciun program umanitar activ anul trecut.
  • Ajutorul umanitar sud-coreean a început în 1995, după o criză alimentară severă cauzată de inundații în Coreea de Nord.
  • Ultimul ajutor umanitar a fost acordat în 2023, sub forma unui program de sprijin nutrițional pentru copii.
  • Coreea de Nord acceptă doar ajutoare umanitare de la UNICEF, dar refuză ajutorul sud-coreean.

Asistența umanitară a Coreei de Sud pentru Coreea de Nord a ajuns la zero anul trecut pentru prima dată în aproape 30 de ani, deoarece Pyongyang a refuzat să accepte ajutorul, scrie Yonhap News Agency.

Relațiile inter-coreene se răcesc

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a declarat miercuri că anul trecut nu a fost derulat niciun program de asistență umanitară pentru Coreea de Nord, nici la nivel guvernamental, nici la nivel privat, pe fondul „poziției antagoniste continue” a Pyongyangului față de Seul.

Este pentru prima dată când un astfel de ajutor a scăzut la zero de când Coreea de Sud a început să ofere asistență umanitară în 1995, ca urmare a penuriei severe de alimente din Coreea de Nord cauzate de ploi masive și inundații. Seulul a trimis atunci 150.000 de tone de orez către Pyongyang.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Ajutorul umanitar acordat de Coreea de Sud, care a atins un nivel maxim de 439,7 miliarde de woni (302 milioane de dolari) în 2007, a început să scadă după ce fabricarea de arme nucleare și dezvoltarea de rachete ale Coreei de Nord au luat amploare

Ultimul astfel de ajutor acordat Coreei de Nord a implicat un program de sprijin nutrițional pentru copiii nord-coreeni, care a fost realizat în 2023 cu un buget de 900 de milioane de woni (618.091 de dolari), inclusiv 700 de milioane de woni (480.756 de dolari) din fonduri private.

„Coreea de Nord nu acceptă majoritatea propunerilor de asistență externă, cu excepția celor de la UNICEF. Refuzul său față de cele din Coreea de Sud este mai puternic”, a declarat un oficial al Ministerului Unificării.

Citește și