• Unii coreeni au declarat că măsurile de precauție au fost inadecvate pentru un eveniment la care se așteptau să atragă o mulțime mare de oameni.
  • Șeful securității țării, ministrul de interne Lee Sang-min, a declarat că desfășurarea unui număr mai mare de polițiști nu ar fi prevenit dezastrul.
  • Președintele Yoon Suk-yeol a declarat o săptămână de doliu național.

Coreea de Sud a încercat marți să calmeze indignarea publică în legătură cu o petrecere de Halloween care a provocat moartea a peste 150 de persoane, majoritatea tineri, promițând o anchetă rapidă și intensivă și făcând apel la noi măsuri de siguranță stricte pentru a preveni dezastre similare.

Bilanțul morților în urma strivirii de la o petrecere de Halloween aglomerată, sâmbătă, a ajuns la 156 de morți și 151 de răniți, dintre care 29 sunt în stare gravă. Cel puțin 26 de cetățeni din 14 țări se numără printre morți.

Zeci de mii de petrecăreți – mulți dintre ei în vârstă de adolescenți și douăzeci de ani și îmbrăcați la costum – se înghesuiseră pe străzile înguste și pe aleile din popularul cartier Itaewon pentru prima festivitate de Halloween practic fără restricții din ultimii trei ani.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Comisarul general al poliției naționale, Yoon Hee-keun, a declarat că controlul mulțimii la fața locului a fost inadecvat. Șeful securității țării, ministrul de interne Lee Sang-min, a declarat că desfășurarea unui număr mai mare de polițiști nu ar fi prevenit dezastrul.

Simt o responsabilitate nelimitată în ceea ce privește siguranța publică în urma acestui accident și voi face tot ce pot pentru a mă asigura că o asemenea tragedie nu se va mai repeta, a declarat Yoon într-o conferință de presă.

Poliția va efectua rapid și riguros inspecții și investigații intensive asupra tuturor aspectelor, fără excepție, pentru a explica adevărul despre acest accident, a adăugat Yoon.

Președintele Yoon Suk-yeol a declarat o săptămână de doliu național, spunând că țara a avut prea multe dezastre de siguranță. El a spus că este esențial să se răspundă mai bine, inclusiv să se îmbunătățească controlul mulțimii.

Ar trebui să venim cu măsuri concrete de siguranță pentru a gestiona mulțimile, nu numai pe aceste străzi unde a avut loc acest dezastru masiv, ci și în alte locuri, cum ar fi stadioane și locuri de concerte, unde se adună mulțimi mari, a declarat el în cadrul unei reuniuni de cabinet.

Toate victimele au fost identificate și au fost instalate altare memoriale la primăria din Seul și în districtul Itaewon, unde cetățenii și-au prezentat omagiile. Lee a fost aspru criticat public pentru comentariile sale despre rolul poliției. Pe rețelele de socializare, unii coreeni au declarat că măsurile de precauție au fost inadecvate pentru un eveniment la care se așteptau să atragă o mulțime mare de oameni.