• De la eșecul negocierilor din 2019, Kim a dublat programele sale de armament interzise.
  • Seulul și Washingtonul au avertizat de luni de zile că Pyongyang se pregătește să efectueze al șaptelea test nuclear.
  • Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce presa de stat din Nord a relatat că liderul Kim Jong Un a cerut o creștere exponențială” a arsenalului nuclear.

Coreea de Sud și Washingtonul discută despre planificarea și exercițiile comune care implică mijloace nucleare americane pentru a contracara amenințările tot mai mari din partea Nordului, care dispune de arme nucleare, a declarat președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol.

Într-un interviu acordat ziarului Chosun Ilbo publicat luni, Yoon a declarat că actuala umbrelă nucleară” și disuasiunea extinsă” a Statelor Unite nu mai sunt suficiente pentru a-i liniști pe sud-coreeni.
Armele nucleare aparțin Statelor Unite, dar planificarea, schimbul de informații, exercițiile și antrenamentele trebuie să fie făcute în comun de Coreea de Sud și Statele Unite”, a declarat Yoon, adăugând că SUA au fost destul de pozitive” în legătură cu această idee.

Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce presa de stat din Nord a relatat că liderul Kim Jong Un a cerut o creștere exponențială” a arsenalului nuclear al țării sale și noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru a contracara ceea ce a numit ostilitatea SUA și a Coreei de Sud.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În 2022, Nordul a efectuat aproape în fiecare lună teste de armament care au încălcat sancțiunile, inclusiv lansarea celei mai avansate rachete balistice intercontinentale. Acesta a încununat anul record de lansări prin lansarea a trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, sâmbătă dimineața devreme, și prin efectuarea unei alte lansări rare, duminică dimineața devreme.

Sub conducerea falnicului Yoon, Coreea de Sud a intensificat exercițiile militare comune cu Statele Unite, care fuseseră reduse în timpul pandemiei sau suspendate pentru o perioadă de diplomație nefericită cu Nordul sub predecesorul său.

De la eșecul negocierilor din 2019, Kim a dublat programele sale de armament interzise, iar Seulul și Washingtonul au avertizat de luni de zile că Pyongyang se pregătește să efectueze al șaptelea test nuclear.