• Cele trei țări au impus luna aceasta mai multe sancțiuni împotriva oficialilor nord-coreeni.
  • Sancțiunile au fost impuse în urma unui test ICBM efectuat la 18 noiembrie de Coreea de Nord.
  • Kim, din Coreea de Sud, a declarat că China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, are capacitatea de a influența Pyongyangul.

Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite vor coordona sancțiunile și vor elimina lacunele din regimul internațional de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, a declarat marți emisarul Seulului pentru Coreea de Nord.

Kim Gunn, reprezentantul special al Coreei de Sud pentru probleme de pace și securitate în Peninsula Coreeană, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi din SUA și Japonia, că Coreea de Nord a devenit mai agresivă și mai flagrantă în ceea ce privește amenințarea sa nucleară.

O nouă provocare a Coreei de Nord va fi întâmpinată de un răspuns ferm și unit din partea comunității internaționale”, a spus el. Cele trei țări au impus luna aceasta mai multe sancțiuni împotriva oficialilor nord-coreeni care au legătură cu programele de armament ale țării, după testul cu rachetă balistică intercontinentală efectuat de Pyongyang.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sancțiunile au fost impuse în urma unui test ICBM efectuat la 18 noiembrie de Coreea de Nord, parte a unui val de peste 60 de lansări de rachete în acest an, și pe fondul îngrijorărilor că ar putea fi pe cale să reia testele cu arme nucleare, care au fost suspendate din 2017.

Decenii de sancțiuni conduse de SUA nu au reușit să oprească programele tot mai sofisticate de rachete și arme nucleare ale Coreei de Nord. Kim, din Coreea de Sud, a declarat că China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, are capacitatea de a influența Pyongyangul și speră ca Beijingul să continue să joace un rol constructiv în această privință”.

Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim, a declarat, în cadrul reuniunii de marți de la Jakarta, că comportamentul Pyongyangului reprezintă una dintre cele mai serioase provocări de securitate pentru regiune și nu numai.

RPDC prezintă provocări care pot fi abordate cu succes doar atunci când comunitatea internațională este unită și vorbește cu o voce unitară”, a declarat Kim, folosind inițialele numelui oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.