• Mai mult de 400 de milioane de dolari pe care compania minieră de stat Gecamines din Republica Democratică Congo a declarat că le-a plătit către trezoreria naţională nu pot fi găsite.
  • Gecamines care deţine participaţii minoritare la câteva dintre cele mai mari mine de cupru şi cobalt din lume a fost vizată de mai multe ori de acuzaţii de corupţie.
  • Congo este principalul producător de cupru din Africa şi principalul furnizor de cobalt din lume, care este utilizat în bateriile maşinilor electrice.

Un auditor din Congo susţine că peste 400 de milioane de dolari au dispărut din compania minieră de stat, anunţă Reuters.

Mai mult de 400 de milioane de dolari pe care compania minieră de stat Gecamines din Republica Democratică Congo a declarat că le-a plătit către trezoreria naţională nu pot fi găsite, potrivit unui raport al organismului guvernamental de supraveghere a finanţelor publice.

Gecamines care deţine participaţii minoritare la câteva dintre cele mai mari mine de cupru şi cobalt din lume a fost vizată de mai multe ori de acuzaţii de corupţie formulate de organizaţii şi politicieni din opoziţie.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

De fiecare dată, reprezentanţii Gecamines au respins acuzaţiile.

Gecamines a prezentat auditorilor de la Inspectoratul General al Finanţelor (IGF) conturi care arată avansuri şi împrumuturi către statul congolez în valoare de peste 591 de milioane de dolari. Totuşi, numai 178 de milioane de dolari au putut fi găsite în conturile trezoreriei, potrivit unui raport de audit al IGF consultat de Reuters.

Raportul datează din 31 mai şi nu a fost făcut public. În document, se precizează că se presupune că cele 413 milioane de dolari lipsă au fost deturnate şi că auditorii îşi vor continua investigaţiile.

Gecamines a produs aproape 500.000 de tone de cupru pe an în perioada sa de glorie din anii 1980, dar de atunci s-a îndatorat foarte mult şi şi-a vândut participaţiile majoritare în minele importante.

Congo este principalul producător de cupru din Africa şi principalul furnizor de cobalt din lume, care este utilizat în bateriile maşinilor electrice.

De la venirea la putere în 2019, preşedintele Felix Tshisekedi a modificat conducerea Gecamines, înlocuind directorii vizaţi de acuzaţiile de corupţie.