• În România trec şi 120 de ore între testare şi rezultatul pentru Covid-19
  • Alexandru Rafila: Vineri nu este o zi bună de recoltare, sâmbata se lucrează puţine teste
  • Virgil Musta, medic infecţionist: Rezultatele târzii impiedică luarea de măsuri rapide în focare
  • Virgil Musta: Nu sunt suficiente echipamente şi personal calificat

Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a venit cu o nouă ipoteză, potrivit căreia depăşirea a 120 de ore între testare şi rezultatul pentru Covid-19 reprezintă o problemă reală.

„Cel mai bine ar fi ca probele să fie recoltate în cursul săptămânii. Vineri nu este o zi bună de recoltare pentru că ajung în laborator sâmbătă, duminică când se lucrează ceva mai puţine teste. În România, chiar şi în cazul unui focar de Covid-19, rezultatele au venit după aproape 120 de ore”, a declarat el.

Se pare că România se află departe de standardele europene în ceea ce priveşte capacitatea de prelucrare a testelor, în timp ce în ţările europene specialiştii au impus să nu există o diferenţă mai mare de 48 sau 72 de ore. Grav este că în România întârzierea este mare şi în cazul focarelor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Medicul infecţionist Virgil Musta atarge atenţia că un timp atât de lung nu permite identificarea rapidă a focarului şi luarea rapidă a măsurilor.

„Problema este că nu sunt suficiente echipamente şi personal calificat ca să poată face toate testele necesare, de unde derivă şi acest timp mare de aşteptare din momentul în care se recoltează până se primeşte rezultatul. Acest lucru împiedică luarea măsurilor în focar, identificarea posibilităţii de răspândire a acestui focar în alte zone şi luarea măsurilor respective. Din punct de vedere epidemiologic este un timp mare de aşteptare şi îngreunează munca epidemiologilor în focar”, spune Virgil Musta, medic infecţionist.