• În Franța, persoanele care au avut deja boala nu sunt considerate o prioritate în strategia de vaccinare
  • Haute Autorité de Santé (Înalta Autoritate de Sănătate) nu se opune ca persoanele deja infectate să fie vaccinate
  • Europa a început campania de vaccinare împotriva Covid-19

Europa a început campania de vaccinare împotriva Covid-19 duminică. O operațiune la scară largă care implică totuși încă câteva necunoscute, în special cazul persoanelor care au contractat deja boala. Acestea din urmă nu sunt considerate a fi o prioritate în strategia de vaccinare.

Într-o opinie emisă pe 17 decembrie, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) din Franța consideră „că nu este nevoie să se vaccineze sistematic persoanele care au dezvoltat deja o formă simptomatică” a Covid-19.

„Într-o logică a înființării unei campanii mari, acest lucru obligă să se acorde prioritate celor care nu sunt protejați. Până la sfârșitul anului 2021, probabil că va exista un interes pentru toate persoanele cu risc să fie vaccinate, inclusiv pentru cei care au fost deja bolnavi”, a declarat Olivier Epaulard, specialist în boli infecțioase la CHU din Grenoble, pentru L’Express.

Recomandări

VOTEZI PE 4 ȘI 18 MAI
RECORD PT. SQUID GAME
ZELENSKI VREA ÎN NATO
TRUMP VIZEAZĂ GROENLANDA
INCENDIILE DIN L.A. FAC VICTIME
DE CE A MURIT LIAM PAYNE

Pe de altă parte, autoritatea publică independentă nu se opune ca persoanele care sunt deja contaminate să fie vaccinate.

Interesul vaccinării prin injecție este de a vă oferi imunitate care va fi difuzată în sânge și care va proteja cu ușurință partea inferioară profundă a plămânilor”, subliniază L’Express Cecil Czerkinsky, imunolog și director de cercetare la Inserm. Decizia trebuie „luata cu medicul” și trebuie respectată „o perioadă minimă de trei luni de la apariția simptomelor”.

Dacă infecția a avut loc în timpul celui de-al doilea val, deci destul de recent, ne putem imagina că unii dintre aceștia se vor abtine spontan de la vaccinare. Abordarea pragmatică este de a vaccina pe toată lumea, fără distincție față de o infecție anterioară”, spune Antoine Flahault, specialist în boli infecțioase și Director al Institutului de Sănătate Globală de la Facultatea de Medicină a Universității din Geneva.

Elisabeth Bouvet, specialist în boli infecțioase și președinte al Comitetului tehnic pentru vaccinări ale Înaltei Autorități de Sănătate din Franța, a declarat pentru L’Express că „mai presus de toate, nu ar trebui să faceti o analiza de anticorpi înainte de a fi vaccinat, acest lucru nu oferă informații cu privire la protecție. Nu există corespondență între a avea o anticorpi și nivelul de imunitate”.

Cazuri rare de reinfectare

Vaccinul ar putea permite persoanelor care sunt deja infectate să nu mai faca din nou boala. Cu toate acestea, cazurile confirmate de reinfectare sunt rare în lume.

Înalta Autoritate de Sănătate identifică zece „publicate”. Un studiu publicat în revista Clinical Infectious Diseases raportează în special cazul unei persoane infectate de două ori în decurs de 142 de zile.

„Nu avem prea multă retrospectivă când vine vorba de durabilitatea imunității conferite de infecție. Avem retrospectiva de doar câteva luni de la începutul epidemiei. Au existat câteva cazuri de reinfecție descrise după trei luni”, confirmă Mylène Ogliastro, virusolog și vicepreședinte al Societății Franceze de Virologie.

Pentru diferitele cazuri de reinfectare enumerate, de fiecare dată, persoana a fost expusă la o tulpină diferită de SARS-CoV-2.

Există o mulțime de variante care circulă (o variantă este un virus care poartă mai multe mutații, ceea ce îl deosebește de strămoșul său). Astăzi suntem capabili să facem distincția între două variante contractate, care sunt cazuri reale de reinfecție, celelalte ar putea fi cazuri de virus persistent. Adesea, reinfecția a dat mai puține simptome„, explică Mylène Ogliastro.

În plus, detectarea cazurilor de reinfectare este dificilă.

„În marea majoritate a acestor cazuri rare, reinfectarea a dat naștere unei forme asimptomatice sau moderate. De cele mai multe ori, marea majoritate a cazurilor de reinfectare au fost documentate prin teste PCR aleatorii, este foarte dificil de detectat asimptomatic”, explică Cecil Czerkinsky.

„O persoană contaminată este o persoană vaccinată prin definiție, vaccinată natural. Nu există contraindicații pentru vaccinarea unei persoane deja infectate. Nu se cunoaște durata imunității după infectare. Vaccinarea ar fi comparabilă cu un rapel„, adaugă specialistul.

Injecția nu ar fi periculoasă

Moderna, Sanofi-GSK și Novavax au exclus din studiile lor pentru vaccinurile Covid-19 persoanele care au fost pozitive sau care au avut anticorpi.

Majoritatea studiilor” exclud „în principalele subiecte de analiză persoanele infectate anterior cu Covid-19”, a specificat Înalta Autoritate de Sănătate în recomandările sale pentru strategia de vaccinare.

„Vaccinarea persoanelor care l-au avut deja nu este periculoasă, în procesul Pfizer, au existat unii participanți care aveau anticorpi”, notează Elisabeth Bouvet. De fapt, laboratoarele americane și germane Pfizer și BioNTech au asigurat că vaccinul lor nu ar prezenta niciun risc și ar fi eficient la acești oameni.

„Din cunoșțintele mele, nu există nicio notificare în literatura medicală a reacțiilor adverse specifice raportate la persoanele vaccinate care au avut deja Covid-19 înainte”, spune Antoine Flahault.

Pentru persoanele care sunt deja infectate și ale căror simptome au mai puțin de trei luni, vaccinul poate fi mai puțin eficient decât imunitatea încă prezentă în organism. În acest caz pare „preferabil să se respecte o perioadă minimă de trei luni de la debutul simptomelor” înainte de a fi vaccinat.

„Există cazuri în virologie în care boala în sine conferă o protecție imună mai puțin bună decât vaccinarea”, spune Antoine Flahault.

Acesta este cazul, de exemplu, cu varicela și zona zoster, două boli cauzate de același virus. Se pare că boala varicelei nu protejează împotriva zona zoster, în timp ce vaccinul împotriva varicelei – care este același cu vaccinul zoster – protejează atât împotriva bolii varicelei, cât și împotriva bolii zoster.