• Consiliul Uniunii Europene a reactualizat lista țărilor pentru care restricțiile de călătorie ar urma să fie ridicate.
  • După cum se menționează în recomandarea Consiliului, lista va fi în continuare revizuită în mod regulat.
  • Vor fi ridicate gradual și interdicțiile de călătorie.

Consiliul Uniunii Europene a reactualizat lista țărilor, a regiunilor cu regim administrativ special și a celorlalte entități și autorități teritoriale pentru care restricțiile de călătorie ar urma să fie ridicate. În mod deosebit, Rwanda și Thailanda au fost scoase de pe listă, iar Ucraina a fost adăugată pe listă.

După cum se menționează în recomandarea Consiliului, lista va fi în continuare revizuită în mod regulat și, va fi actualizată. Pe temeiul principiilor și criteriilor prevăzute în recomandare, de la 15 iulie 2021, țările membre ar trebui să elimine gradual interdicțiile de călătorie la granițele externe impuse rezidenților din țările următoare:

Europa: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Serbia, Ucraina (nou);

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Asia și Pacific: Arabia Saudită, Australia, Brunei Darussalam, China (sub rezerva confirmării reciprocității), Coreea de Sud, Liban, Iordania, Israel, Japonia, Qatar, Noua Zeelandă, Singapore;

America de Nord: Canada, Statele Unite ale Americii.

Vor fi ridicate gradual și interdicțiile de călătorie pentru regiunile speciale administrative chineze Hong Kong și Macao. Interdicțiile de călătorie pentru Kosovo și Taiwan ar trebui să fie gradual eliminate în cadrul categoriei de entități și autorități teritoriale care nu sunt recunoscute ca state de cel puțin un stat membru. În cadrul acestei sugestii, rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui considerați ca fiind rezidenți ai UE.

La 20 mai 2021, au fost reexaminate criteriile de evaluare a țărilor terțe pentru a determina care dintre acestea ar trebui să beneficieze de o reducere a restricțiilor de călătorie actuale. Aceștia analizează situația epidemiologică și răspunsul general la COVID-19, precum și acuratețea datelor și informațiilor disponibile. De la caz la caz, ar trebui să se ia în considerare și reciprocitatea.

Statele membre asociate Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Elveția) iau, de asemenea, parte la această recomandare.

De ce s-au luat măsurile de interdicție a călătoriilor?

Consiliul a acceptat o propunere cu privire la ridicarea graduală a interdicțiilor provizorii privind călătoriile non-esențiale în UE la 30 iunie 2020. Sugestia a furnizat o listă preliminară de națiuni pentru care statele membre ar trebui să înceapă să relaxeze restricțiile de călătorie la frontierele externe. Lista este revizuită în mod regulat și, atunci când este necesar, este actualizată.

La 20 mai, Consiliul a adoptat o propunere amendată de răspuns la actualele campanii de vaccinare prin acordarea de scutiri specifice pentru persoanele vaccinate și prin relaxarea condițiilor de ridicare a restricțiilor pentru țările terțe. În același timp, modificările țin cont de potențialele pericole prezentate de noile variante prin instituirea unui mecanism de frânare de urgență pentru a răspunde rapid în cazul în care o variantă de interes sau îngrijorătoare apare într-o națiune terță.

Această recomandare a Consiliului nu este un act cu caracter juridic obligatoriu. Conținutul sugestiei rămâne în responsabilitatea autorităților statelor membre. Acestea pot reduce treptat restricțiile de călătorie față de națiunile menționate, în deplină deschidere.

Un stat european nu ar trebui să ia decizia de a relaxa restricțiile de călătorie pentru țările terțe care nu sunt incluse pe listă fără a se consulta în prealabil cu alte state membre, precizează Consiliul Uniunii Europene.