• În urmă cu 40 de ani, Partidul Verzilor germani a rupt tiparul atunci când noii lor deputați au intrat în Bundestag – pe atunci încă la Bonn – în adidași, pulovere de lână și blugi.
  • Unii dintre ei au așezat ghivece și flori pe scaunele lor. Unul dintre ei, Joschka Fischer, avea să devină ministru de externe și vicecancelar câțiva ani mai târziu.
  • În această nouă funcție, purta deja costume elegante de culoare închisă, adesea cu veste.

Codul vestimentar pentru politicieni și oameni de afaceri a devenit mai relaxat în întreaga lume. Liderii G-7 se întâlnesc îmbrăcați în cămăși fără mâneci la unele dintre summiturile lor anuale. Magnații și directorii de top ai giganților digitali din SUA, precum Google sau Apple, poartă întotdeauna haine casual. La fel a procedat și regretatul Sergio Marchionne când a condus Fiat și Chrysler. Executivul italo-canadian a devenit celebru pentru inseparabilul său pulover, chiar și la adunările acționarilor, relatează La Vanguardia.

Spre deosebire de stânga, parlamentarii de extremă dreapta au ordin să fie îmbrăcați impecabil

În ciuda schimbării obiceiurilor, ținuta noilor deputați din Adunarea Națională din Franța provoacă controverse, în mare parte pentru că reflectă puternica polarizare politică care a urmat alegerilor legislative din iunie. Majoritatea deputaților de stânga, în special cei din partidul lui Jean-Luc Mélenchon, La France Insoumise (LFI), nu poartă cravată. Unii, cum ar fi François Ruffin, au îndrăznit să poarte tricouri foarte lejere pe care erau inscripționate nume. Președintele regiunii Provence-Alpes-Côte d’Azur, Renaud Muselier (centru-dreapta), a deplâns comportamentul unei „stângi murdare și dezordonate care zbiară peste tot”, cuvinte aspru contestate de cei la care se face aluzie.

Președinta Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet – din partidul centrist Renașterea al președintelui Macron – a declarat ieri că nu acceptă „să acționeze ca o poliție vestimentară”, deși a reamintit că, din respect pentru instituție, deputații nu pot purta orice fel de îmbrăcăminte, că trebuie să respecte niște minime, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți. „Când intrați în Adunarea Națională și în Cameră, nu trebuie să vă mai gândiți doar la voi înșivă, sunteți un reprezentant al națiunii și trebuie să vă gândiți întotdeauna că francezii trebuie să fie mândri de voi”, a subliniat Braun-Pivet.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Deputatul republican (LR, dreapta) Éric Ciotti a cerut obligativitatea cravatei. Deputatul LFI Louis Boyard a replicat că „hainele cu prețuri indecente” ar trebui interzise din cauza prețului lor exorbitant. Într-o scrisoare adresată președintelui Adunării, deputații LFI Mathilde Panot și Alexis Corbière au susținut că „deputații ar trebui să fie imaginea poporului, a speranțelor și indignărilor sale, și nu să stea pe margine”.

Spre deosebire de stânga, cei 89 de deputați ai Raliului Național (RN, extremă dreapta) au fost sfătuiți de lidera lor, Marine Le Pen, să aibă un „comportament impecabil”. Pentru ei, asta înseamnă să poarte costum și cravată. Acestea trebuie să poarte rochii sau ținute sobre și elegante. Până în prezent, aceștia au respectat ordinul întocmai.

Vestimentația informală nu a fost singura sursă de dispută în Adunarea Națională.

Cu o ținută formală și o atitudine constructivă față de activitatea parlamentară, Le Pen vrea să transmită mesajul că partidul său este pregătit să guverneze, că este o forță politică matură și responsabilă. După succesul neașteptat în alegerile legislative și cele peste 41% din voturi obținute la alegerile prezidențiale, Le Pen crede că Elysée poate fi la îndemâna sa în 2027.

Vestimentația casual nu a fost singura sursă de dispută în Adunarea Națională. Unii deputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la manierele nepoliticoase și grosolane, departe de obiceiurile tradiționale de politețe parlamentară.

Există temeri că se instalează o atmosferă de stadion de fotbal mai degrabă decât de cameră legislativă. Braun-Pivet a atras atenția unui deputat asupra faptului că nu i s-a adresat mai întâi cu expresia „doamna președinte” la începutul discursului său. Acestea sunt detalii mici, dar importante. Un deputat din partidul lui Macron, Rémy Rebeyrotte, a fost sancționat pentru că a făcut salutul fascist, ca o insultă, unui coleg de extremă dreapta.