• 40% dintre români sunt de acord să se vaccineze, conform unui sondaj IRES
  • La studiu au participat 1.512 persoane, cu vârsta de peste 18 ani
  • 79% dintre respondenți au o părere bună și foarte bună despre vaccinul anti-COVID

Te-ai vaccina, dar ai îndoieli privind eficiența serului anti-COVID? Ca tine au fost mulți la început. Dar să știi că a dat roade campania de promovare
făcută de Ministerul Sănătății.

De la începutul ei, încrederea românilor în vaccin a crescut până la aproape 80%.
Totuși, mai sunt încă români, cam o treime, care nu sunt convinși încă dacă e sigur să se vaccineze. Asta arată un studiu IRES.

Profilul nehotărâților, și ce motive invocă

La categoria indeciși predomină femeile, persoane ocupate și care utilizează internetul și rețelele sociale. Își argumentează răspunsul prin teama de reacțiile adverse ale vaccinului, neîncrederea în ele sau starea de stănătate. Spun că și-ar schimba părerea doar dacă ar primi mai multe informații clare, în special de la cei care au primit deja serul.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În cine se încred românii

Pe primul loc sunt medicii de familie și propriii copii. Dar, și Iohannis și Arafat se numără printre vectorii de încredere, în privința vaccinului. Despre mediul din care au aflat informatii despre vaccin, 9 din 10 români pun pe primul loc, televizorul. Urmează presa on line, radioul si Facebook-ul.

Puțin peste două treimi dintre respondenți spun că s-ar vaccina și a doua oară, în cazul în care campania este gratuită. Dacă ar fi să plătească, bărbații sunt mai predispuși, și bineînțeles cei cu venituri și nivel de educație ridicate. Cei mai mulți sunt din mediul urban, din Transilvania și Banat.