• Apariția noilor focare ridică întrebări privind strategia țărilor lăudate pentru oprirea pandemiei.
  • Experții susțin că țările vor trebui să își ajusteze abordarea după aparația variantei Delta.
  • Profesori: „Ar trebui să existe un sentiment de urgență de a vaccina chiar și când nu ai cazuri de Covid”

La un an și jumătate de la identificarea primelor cazuri de COVID-19 numeroase țări lăudate pentru lupta cu virusul asistă din nou la o creștere a numărului de infecții, scrie CNN.

În timp ce britanicii ies în puburi și cluburi de noapte după o iarnă lungă de restricții, milioane de persoane din Australia și China sunt din nou în carantină.

În același timp, sistemele sanitare din Malaysia, Thailanda și Indonezia sunt copleșite. Iar țări insulare din Pacific ca Fiji, care anul trecut a raportat doar o mână de cazuri, se luptă acum cu focare majore.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

Pentru unii este greu de înțeles de ce zona Asia-Pacific este lovită atât de puternic de noul val al pandemiei de coronavirus. Numeroase țări din această zonă s-au transformat în „state-pustnic”. Autoritățile au închis granițele pentru aproape toți străinii și au impus măsuri de carantină stricte pentru călători. Totodată, au introdus programe agresive de testare și urmărire a contactelor bolnavilor de Covid.

Aceste țări au menținut restricțiile stricte pentru a duce numărul de noi cazuri la zero și a funcționat până când a apărut noua variantă Delta.

Acum, apariția noilor focare pun în discuție „strategia zero Covid” favorizată de China și Australia.

Experții afirmă că și alte „teritorii-fortăreață” ca Noua Zeelandă și Hong Kong vor trebui în cele din urmă să își ajusteze abordarea fiindcă nu pot rămâne închise lumii pe termen nedefinit.

Hong Kong a raportat în jur de 12.000 de cazuri de la izbucnirea pandemiei în timp ce autoritățile din Noua Zeelandă au confirmat puțin peste 2.8

„Strategia zero Covid a avut în mod evident succes în unele părți ale lumii în ultimele 18 luni. Însă cred că nimeni nu își dorește ca ea să reprezinte viitorul”, afirmă Karen A. Grépin, profesoară asociată la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Hong Kong.

„Alegerea este acum: când începi să lași oamenii să moară? Nu va fi o tranziție perfectă, vor fi părți ale populației care vor lua asta (coronavirusul) și vor muri”, adaugă aceasta.

În timp ce coronavirusul făcea ravagii în Europa și Statele Unite, țări ca Australia și China au abordat strategia eliminării totale a numărului de cazuri, dorind zero infecții transmise local.

Strategia nu a fost una fără costuri. Țări dependente de turism precum Noua Zeelandă și insulele din Pacific, de exemplu, au înregistrat o lovitură uriașă primită de turism. Potrivit autorităților, din aceste țări niciuna dintre ele nu are momentan vreun caz de transmitere locală.

„Statele din zona Asia-Pacific, în majoritatea lor, au înregistrat un răspuns de succes timp de un an și jumătate”, a subliniat Grépin.

„Este foarte dificil de spus că strategiile adoptate în regiune nu au fost bune”, adaugă aceasta.

Strategiile lor au fost învinse însă de sosirea variantei Delta, de 60% până la 200% mai transmisibilă decât varianta inițială a virusului descoperit în Wuhan.

Odată ce varianta Delta a ajuns în Australia aceasta a scos în evidență o lacună majoră în strategia țării – lentoarea campaniei de vaccinare.

Până duminică, doar 17% din populația de 25 de milioane a Australiei era vaccinată complet. Spre comparație, Marea Britanie a ajuns la 58%, iar Statele Unite, la 50%.

În România, rata de vaccinare la orașe se apropie de 30%, în vreme ce la țară aceasta este la jumătate.

„Ar trebui să existe un sentiment de urgență de a vaccina chiar și când nu ai cazuri de Covid fiindcă este doar o chestiune de timp și cunoaștem impactul social și economic a carantinelor și testării în masă”, spune Dale Fisher, un profesor de boli infecțioase de la Universitatea Națională a Singapore.

„Cine crede că pandemia s-a terminat se înșeală”, spune profesorul de boli infecțioase.

„Toată lumea trebuie să confrunte această realitate: pandemia nu s-a terminat încă pentru nicio țară”, avertizează Fisher.