Toate județe înregistrează un trend crescător al infectărilor, cele mai multe cazuri noi fiind înregistrate azi în București – 604, Timiș – 260, Cluj – 171, Iași – 169, Ilfov – 246, Constanța – 212 și Prahova – 114..

Sursa: CNSU

Rata de infectare a crescut și ea în toate județele, dar și în Capitală. Astfel, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Sursa: CNSU

Ce restricții sunt în scenariul galben

Odată cu intrarea în scenariul galben, se aplică alte restricții. Astfel, se permite organizarea de evenimente private, nunți, botezuri, mese festive etc., cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. De asemenea, aceste evenimente private se pot organiza cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

România adoptă certificatul verde

CNSU a adoptat noi măsuri în contextul pandemiei. Pe modelul țărilor din Vestul Europei, și în România se va folosi certificatul digital COVID, pe plan intern. Mai exact, în localitățile în care incidența îmbolnăvirilor trece de 3 la mie.

Vei putea intra la restaurante, nunți, petreceri și cafenele doar cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mie.