- Creștinii din Siria au participat la slujbele de duminică pentru prima dată după căderea lui Assad, în mijlocul temerilor legate de noile autorități islamiste.
- Mulți rămân precauți, deși HTS a promis protejarea drepturilor minorităților.
- Mii de musulmani șiiți au fugit în Liban, temându-se de persecuție.
Creștinii din Siria au participat duminică la slujbele religioase pentru prima dată de la înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, la începutul săptămânii trecute, un moment important în evaluarea promisiunilor făcute de noile autorități islamiste, care au asigurat că drepturile minorităților vor fi protejate. Aceasta a fost o primă testare a stabilității și a siguranței pentru diversele grupuri religioase și etnice din Siria, în contextul schimbării bruște a puterii în urma preluării de către grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS). După căderea regimului Assad, minoritățile religioase, inclusiv creștinii, au fost îngrijorate de posibilitatea unei guvernări islamiste stricte, având în vedere istoria de libertate religioasă care exista sub conducerea fostului președinte, scrie FBC News.
Advertisment
În cartierul Bab Touma din Damasc, o zonă cu o mare comunitate creștină, mulți locuitori s-au întors la bisericile lor duminică dimineața, însă nu toți se simt în siguranță. Maha Barsa, o locuitoare din zonă, a declarat că, deși a participat la Liturghia de dimineață, încă simte frică și nu a ieșit mult din casă de la preluarea puterii de către HTS. Deși nu s-au întâmplat evenimente care să o facă să se simtă amenințată, Barsa a spus că „lucrurile sunt ambigue” și că există o incertitudine generalizată cu privire la viitorul lor. Cu toate acestea, alți creștini din orașul Latakia, un fost bastion al lui Assad pe coasta siriană, au spus că au primit asigurări din partea comitetului HTS, care a luat legătura cu preotul lor pentru a le garanta protecția. Lina Akhras, secretar al consiliului parohial la Catedrala Ortodoxă Greacă Sf. Gheorghe, a spus că sub regimul Assad, creștinii au trăit confortabil, având libertatea de credință, și că acum își doresc doar să trăiască în pace și armonie. Deși schimbarea de putere a fost bruscă și imprevizibilă, Akhras a exprimat speranța că lucrurile se vor stabiliza și că viața lor va reveni la normal.
Siria este o țară caracterizată prin diversitate etnică și religioasă, adăpostind comunități creștine, armene, kurde și musulmane șiiite, iar familia Assad face parte din minoritatea alawită, un ramura a islamului șiiit, într-o țară majoritar sunnită. După căderea regimului Assad, au existat temeri în rândul minorităților religioase, iar tensiunile au crescut, zeci de mii de musulmani șiiți fugind în Liban din cauza fricii de persecuție din partea noilor autorități. Potrivit unui oficial de securitate libanez, aceștia au fugit din Siria în ultima săptămână, sperând să găsească un refugiu mai sigur. Protecția minorităților din Siria a fost o preocupare majoră la întâlnirea de sâmbătă a diplomaților din statele arabe, Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, care au discutat despre viitorul țării și despre cum pot sprijini minoritățile în fața noii guvernări islamiste.
Recomandări
Citește și
- Instabilitatea din Franța anunță probleme pentru zona Euro. Cum arată viitorul economic al Europei
- China înregistrează cea mai lentă scădere a prețurilor locuințelor din ultimele 17 luni
- Starea de urgență energetică a intrat în vigoare în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile
Partenerii noștri