• Atacurile cibernetice au costat companiile și cetățenii ruși până la 49 miliarde de dolari, în acest an.
  • Declarația a fost făcută de cel mai mare creditor al țării, Sberbank.
  • Numărul infracțiunilor legate de cardurile bancare a crescut în Rusia cu 500%, anul acesta.

Rusia și-a încurajat cetățenii să treacă la cardurile bancare și să limiteze consumul de numerar pentru a încerca să combată economia ascunsă, dar numărul infracțiunilor legate de cardurile bancare a crescut cu 500% anul acesta, a estimat ministerul de interne.

Stanislav Kuznetsov, vicepreședintele Sberbank, care supraveghează securitatea și serviciile, a declarat pentru Reuters că întreprinderile private și rușii obișnuiți sunt principalele ținte ale atacurilor cibernetice, deoarece serviciile de securitate ale statului sunt mai bine protejate.

„Sectorul privat este cel mai vulnerabil: sunt vizate toate, de la conturile clienților, la datele financiare și documentele de licitație: există 2,3 milioane de conturi darknet care funcționează în limba rusă și oferă datele furate”, a spus el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Criminalii cibernetici vorbitori de limbă rusă operează din Germania, Ucraina și Venezuela, precum și din Rusia, a declarat Sberbank, controlată de stat, care conduce propria unitate de securitate cibernetică BI.ZONE pentru a oferi protecție IT și apărare cibernetică băncii.

În timp ce băncile, inclusiv Sberbank, sunt mai bine protejate în comparație cu alte părți ale economiei, frauda telefonică – atunci când clientul este solicitat de o persoană care pretinde că este angajat al băncii, să furnizeze datele unui card – devine din ce în ce mai frecventă, a spus Kuznetsov.

El a estimat că rușii ar putea pierde până la 10 miliarde de ruble din cauza fraudei telefonice, numai în acest an. Nu a furnizat date pentru 2019.

Banca centrală rusă a înregistrat anul trecut peste jumătate de milion de operațiuni neautorizate pe conturi bancare din țară, care au văzut 6,4 miliarde de ruble furate din conturile bancare private și corporative.