• PNL și PSD au venit fiecare la masa negocierilor cu propria listă de metode prin care să aducă mai mulți bani la buget.
  • Cristian Hostiuc: Ceea ce propune premierul Ciolacu este apă de ploaie.
  • Companiile de astăzi își revizuiesc bugetele pentru că economia este în scădere.

Guvernul Ciolacu începe programul „Prima Curățenie”. PNL și PSD au venit fiecare la masa negocierilor cu propria listă de metode prin care să aducă mai mulți bani la buget. Cu ce s-au pus de acord?

Un program de 10 măsuri: Reducerea numărului de secretari de stat și a funcțiilor de conducere, tăierea unor sporuri nejustificate și a voucherelor de vacanță pentru bugetarii care câștigă peste 10 mii de lei pe lună, achiziții la comun între insituții și localități și comasarea sau chiar desființarea unor instituții.

Ciucă și Ciolacu și-au dat seama că pierdem bani frumoși la buget și din concensionarea pe sume ridicole a resurelor naturale aflate în proprietatea statului, dar și pentru că nu există un sistem clar de monitorizare a performanețelor în ceea ce privește proiectele și investițiile. Toate aceste măsuri ar trebui să reducă cheltuielile cu aproape 6 miliarde de lei până la finalul anului, spune Ciolacu.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Și pentru că toată țara trebuie să pună umărul la treabă, Guvernul vrea să aducă la buget o sumă „aproximativ egală” și din taxe, prin eliminarea unor excepții fiscale. „Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență!”, a spus Marcel Ciolacu.

Nu doar Statul stă prost cu făcutul calculelor pentru buget. Românii sunt pe ultimul loc în Europa la educație financiară, ne arată un sondaj al Uniunii Europene.

Cristian Hostiuc: Ceea ce propune premierul Ciolacu este apă de ploaie

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Finaciar, spune că Ciolacu continuă pe o pantă greșită în care se va afunda singur. A început foarte bine ca premier, a avut câteva idei, are o prezență bună în sondaje. L-ar fi ajutat toată această imagine favorabilă. Dar cu cât vorbește mai mult cu atât se va afunda mai mult, spune el.

„El tot promite, promite, promite, dar la un moment dat se va trage linie: Și cu această instituție mamut și cu toată această tăiere iluzorie a celor 200000 de posturi, care nu creau nicio cheltuială bugetară în acest moment. Apă de ploaie.”

Salariile tuturor acestor secretar de stat nu adună într-un an un miliard de euro. Trebuie să acoperim 4 miliarde de euro în prima parte a anului și încă patru în a doua jumătate, spune Hostiuc.

„Ceea ce propune premierul Ciolacu este apă de ploaie. Companiile de astăzi își revizuiesc bugetele pentru că economia este în scădere. Băncile își revizuiesc bugetele pentru că creditarea imobiliară este în scădere.

„Aceste declarație mi se par o bătaie de joc extraordinară din partea premierului Ciolacu la adresa mediului economic. În economia privată în acest moment nu este vacanță. Bugetul este jos.
Dacă premierul Ciolacu o mai ține așa încă două luni de zile și intrăm în în toamnă cu gaura asta foarte mare și în lipsa altor măsuri, măsuri în primul rând de reducerea cheltuielilor bugetare efective.

„În 2010, când bugetul avea o gaură de 1 miliard de euro, Băsescu a anunțat peste noapte reducerea personalului bugetar, tăierea salariilor în sectorul bugetar cu 20% și majorarea TVA-ului. Acestea sunt măsuri care îți permit corecția bugetară de care ai nevoie. Nu se pune problema în acest moment tăierea salariilor bugetare. Nu poți să spui că faci restructurare bugetară anunțând că reduci numărul de secretari de stat”, a spus Cristian Hostiuc la ȘTIU, pe Aleph News.

Citește și: