• Unele companii aeriene au început să ocolească spațiul aerian al Belarusului
  • Belarus: Piloţii avionului Ryanair au aterizat din cauza unei amenințări Hamas
  • SUA au cerut eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici
  • AirBaltic nu mai zboară prin Belarus
  • Cristian Pîrvulescu, politolog: „Vor încerca să aplice sancțiuni economice dure. Probabil, Lukashenko și cei care îl sprijină, în special KGB-ul din Belarus, și ministerul de Interne vor încerca să se orienteze spre Rusia”.

Belarusul lansează poveşti închipuite. Spune că piloții avionului Ryanair au decis să aterizeze din cauza unei amenințări de la Hamas.

Ministrul Transporturilor chiar a pretins că citeşte traducerea în rusă a unui mesaj în engleză primit de la organizaţia teroristă palestiniană.

„Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul. În acest avion e plasată o bombă. Dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute, o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului”, pretinde Ministrul Transporturilor că scrie în mesajul citit.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Între timp, cerul Belarusului este ocolit, după deturnarea comandată de Lukaşenko. Mai multe companii aeriene refuză să mai zboare deasupra ţării. AirBaltic din Letonia nu mai zboară prin Belarus. La fel va face şi o companie cipriotă. Şi Franţa a cerut Organizației Internaționale a Aviației Civile să suspende zborurile.

De asemenea, avioanelor companiei de stat Belavia ar putea avea interzis pe aeroporturile din Europa. Lukaşenko însă nu se lasă intimidat. A promulgat o lege care îi permite să oprească internetul oricând vrea. Iar site-urile publicatiilor pot fi inchise dacă se consideră ca informatiile publicate sunt o amenintare la siguranta nationala. Uniunea Europeană este aşteptată să anunţe sancţiuni.

America, prin vocea lui Anthony Blinken, a cerut eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a declarat că „actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv americani”. În schimb, Vladimir Putin, aliatul lui Lukaşenko, cere judecată internațională.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Singurele sancțiuni ce se pot aplica sunt cele economice”

„Nimic nu-l mai îngrijorează pe Lukașenko dacă are sprijinul Moscovei. El a jucat între Moscova și Occident, dar după alegerile trucate din 2020 a fost obligat să se întoarcă în genunchi în fața lui Putin. Singurele sancțiuni ce se pot aplica sunt cele economice.

Și vor încerca să aplice sancțiuni economice dure. Probabil, Lukașenko și cei care îl sprijină, în special KGB-ul din Belarus și ministerul de Interne vor încerca să se orienteze spre Rusia. Nu cred că Rusia este încântată, pentru că este o dificultate în plus, chiar dacă vor sprijini Belarusul și la ONU și în fața opiniei publice.

Oamenii au fost ținuți 8 ore fără să știe pe aeroportul din Minsk.

Sancțiunile economice vor viza relațiile economice dintre Germania și Belarus: există multe produse din Belarus care merg în direcția pieței din Germania.

Pentru Lukașenko contează menținerea la putere și distrugerea opozițiilor. După ce a distrus opoziția politică, care este toată în închisoare, singurii cu care se mai putea confrunta erau jurnaliștii care erau fugiși în străinătate.

Vă dați seama ce semnal de alarmă înseamnă acest lucru: nimeni nu mai este protejat nicăieri. Oricine poate fi răpit și dus în Belarus și încarcerat. Știm deja că jurnaliștii din Belarus sunt torturați în închisorile de acolo. Situația este foarte gravă”, a explicat Cristian Pîrvulescu.