• Scene dramatice pe aeroportul din Kabul.
  • Oamenii sunt disperaţi să fugă din ţară.
  • 35 de cetățeni români sunt blocați în Afganistan.
  • Talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan.
  • 80% dintre refugiaţii din România sunt afgani.

Afganii fug de talibani, se pun pe pistă în calea avioanelor sau se agață de roţile aeronavelor americane. Au apărut şi imagini dramatice cu oameni care au căzut din avioane în timpul zborului.

Vestul îşi evacuează oamenii din ţara capturată de talibani. Şi România vrea să trimită un avion să-i aducă acasă pe cei 35 de români blocaţi acolo.

„I-am propus domnului președinte să trimite un avion să îi aducem acasă. Avem două variante, un avion al NATO sau un avion al nostru care merge acolo. Dar trebuie să trimitem un avion cat mai rapid. Nu sunt din cadrul ambasadei. Sunte de la ONU și din mediul privat. Sunt în siguranță în acest moment, ținem legătura cu toți”, a declarat Florin Cîțu luni, 16 august 2021.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Războiul pierdut aduce şi în România oameni disperaţi. 80% dintre refugiaţii care ajung la noi sunt afgani. Cei mai mulţi ajung în centrele din Timişoara. Pentru ei, România e doar o ţară de tranzit.

Milat are 20 de ani. Acum un an, a fugit din Afganistan. Și-a lăsat părinții și fratele acolo, iar acum se teme pentru soarta lor. Jumătate de an a stat în Turcia, unde a lucrat într-un restaurant. Acum vrea să ajungă într-o țară în care să poată trăi liber și să își continue studiile.

„Acolo este foarte periculos pentru mine și pentru familia mea. Acum nu pot vorbi cu familia mea, nu este internet sau altceva de acest gen. Viețile lor sunt în pericol. Ei ucid copii, fete, femei… nu lasă femeile să iasă din casă, nu lasă fetele și femeile să meargă la școală, la universitate. De vreo două ori a explodat mașina care ne ducea la universitate. Viețile noastre erau în pericol”, a povestit Milat.

Quasim are 16 ani. Şi-a lăsat părinții și sora, în vârstă de 5 ani, în Afganistan. Speră să aibă altă soartă în Europa.

„Nu aveam niciun viitor acolo. Erau mereu doar lupte, copiii nu pot merge la școală, eu nu mi-am putut continua studiile. Nu aveam libertate. Pe noi, tinerii, nu ne lăsau să ne continuăm studiile. Ne cereau să mergem cu ei, să luptăm alături de ei. Nu ne simțim în siguranță, în propria țară. Toți cei care cunosc istoria Afganistanului știu că talibanii îi ucid pe toți cei care li se opun”, a spus Quasim, 16 ani.

Cristian Unteanu, analist de politică externă: „Americanii au acționat în cel mai bun mod pe care l-au crezut de cuviință și în Vietnam și acum: au băgat bani”

„Cea mai corectă explicație, din punctul meu de vedere, este că americanii și analiștii de la NATO au subestimat complet puterea de joc a talibanilor, care funcționau după un model nou, combinau guerrille urbane și cele din zonele rurale și montane. Dar asta nu înseamnă că nu exista precedent, exista precedentul Vietnam. Aici un număr mult mult mai mic de oameni, talibanii au avut forțe active, în jur de 5000 de oameni, au supraviețuit 20 de ani, și-au păstrat în subternan rețelele de coeziune, care să-i poată face să organizeze o ofensivă fulger la nivel național ca aceea pe care am văzut-o în ultimele zile și care a răsturnat toate barierele rămase în urmă după retragerea majorității”, a explicat Cristian Unteanu.

„Americanii au acționat în cel mai bun mod pe care l-au crezut de cuviință și în Vietnam și acum: au băgat bani. Numai pentru dotarea armatei afgane au fost cheltuite 83 de miliarde de dolari. Li s-a dat absolut orice era mai bun, mai nou, tot ce era mai bun”, a mai spus Cristian Unteanu.