Criza din Ucraina: Germania oprește certificarea Nord Stream 2

NORD STREAM 2

UPDATE 13.51

Gazoductul Nord Stream 2 s-a confruntat cu rezistență în cadrul Uniunii Europene, din partea Statelor Unite, precum și a Ucrainei, pe motiv că sporește dependența energetică a Europei de Rusia, refuză Ucrainei taxele de tranzit și o face mai vulnerabilă la invazia rusă.

UPDATE 13.31

„Sună tehnic, dar este un pas administrativ necesar pentru a nu putea exista o certificare a conductei și fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate începe să funcționeze”, a spus Scholz.

Construcția proiectului de gazoduct a fost finalizată, dar proiectul mai avea nevoie de o certificare de reglementare din partea autorităților germane înainte ca gazul să poată fi livrat. Cel mai controversat proiect energetic din Europa este conceput pentru a dubla cantitatea de gaz care vine din Rusia direct în Germania, ocolind Ucraina, țară de tranzit tradițional, pe fundul Mării Baltice.

Gazoductul a fost o sursă de dispută cu SUA, care și-au exprimat îngrijorarea că acesta sporește dependența Europei de Rusia pentru nevoile sale energetice.

UPDATE 13.20

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că Germania a luat măsuri pentru a stopa procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2 din Rusia.

El a declarat reporterilor din Berlin că guvernul său a luat această măsură ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Scholz a cerut o nouă evaluare a modului în care poate fi asigurată aprovizionarea cu energie a Germaniei. „Situația s-a schimbat în mod fundamental”. „Nimeni nu poate înlocui volumul livrărilor de gaze rusești către Europa, este imposibil”, anunță ministrul Energiei din Qatar.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Nord Stream 2 nu poate continua acum, în aceste circumstanțe de criză. El a spus că procesul de aprobare a fost oprit.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că gazoductul Nord Stream 2, care așteaptă încă aprobarea autorităților de reglementare, este un proiect „pur comercial” care va consolida securitatea energetică a Europei.

Exit mobile version