• 56% din decesele cauzate de căldură ar fi putut fi evitate dacă lumea nu s-ar fi încălzit prin arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii.
  • Ponderea a variat între 44% și 54% în cei șase ani anteriori.
  • Vremea caldă a ucis mai multe femei decât bărbați, mai mulți sud-europeni decât nord-europeni și mai multe persoane în vârstă decât tineri.

Dezastrul climatic a cauzat mai mult de jumătate din cele 68.000 de decese cauzate de căldură în timpul verii caniculare europene din 2022, a constatat un studiu, scrie The Guardian.

Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) au constatat că 38 000 de oameni mai puțin ar fi murit din cauza căldurii dacă oamenii nu ar fi înfundat atmosfera cu poluanți care acționează ca o seră și coc planeta. Numărul deceselor este de aproximativ 10 ori mai mare decât numărul de persoane ucise în Europa în acel an.

„Mulți văd schimbările climatice ca o preocupare viitoare”, a declarat autorul principal, Thessa Beck. „Cu toate acestea, constatările noastre subliniază faptul că este deja o problemă presantă”.

Recomandări

MUSK, CRITICAT ÎN ITALIA
MELANIA RESPINGE TRADIȚIA
BIDEN SE VEDE CU JINPING
COLABORARE DE LUX
THE GUARDIAN PĂRĂSEȘTE X
MUSK AJUNGE LA GUVERN

Vremea caldă a ucis mai multe femei decât bărbați, mai mulți sud-europeni decât nord-europeni și mai multe persoane în vârstă decât tineri. Oamenii de știință știau deja că poluarea cu carbon a făcut ca valurile de căldură să fie mai fierbinți, dar nu știau cât de mult a crescut numărul deceselor.

Ei au constatat că 56% din decesele cauzate de căldură ar fi putut fi evitate dacă lumea nu s-ar fi încălzit prin arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii. Ponderea a variat între 44% și 54% în cei șase ani anteriori.

Decesele cauzate de căldură cresc rapid pe măsură ce temperaturile depășesc limitele

Chiar și creșterile mici ale temperaturilor pot avea efecte devastatoare asupra sănătății, a declarat Emily Theokritoff, cercetător la Imperial College din Londra, care nu a fost implicată în studiu. „Acest rezultat are sens – decesele cauzate de căldură cresc rapid pe măsură ce temperaturile depășesc limitele la care oamenii sunt aclimatizați.”

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei, dar medicii avertizează că spitalele sale nu sunt pregătite să facă față consecințelor. Creșterea temperaturilor forțează tot mai mulți oameni să îndure căldura toridă din timpul verii, care le suprasolicită organismul, chiar dacă reduce expunerea la frigul răcoros din timpul iernii, care îi lasă prea slăbiți pentru a lupta împotriva bolilor.

Oamenii de știință estimează că pierderile de vieți cauzate de verile mai călduroase din Europa vor fi mai mari decât cele salvate de iernile mai răcoroase dacă planeta se încălzește cu mai mult de 2°C peste nivelurile preindustriale. Săptămâna trecută, programul ONU pentru mediu a avertizat că lumea este pe cale să se încălzească cu 3°C până la sfârșitul secolului.

Citește și