• Guvernul Croaţiei a anunţat că va cumpăra sistemul francez de apărare aeriană Mistral pentru 72 de milioane de euro, ca parte a eforturilor de a-şi moderniza forţele aeriene, scrie Reuters.
  • În luna martie, o dronă de recunoaştere din epoca sovietică care transporta o bombă s-a prăbuşit în capitala Zagreb după ce a intrat în spaţiul aerian croat dinspre Ungaria, fără a provoca vreun rău locuitorilor.
  • Croaţia a aderat la NATO în 2009 şi la Uniunea Europeană în 2013.

Guvernul Croaţiei a anunţat că va cumpăra sistemul francez de apărare aeriană Mistral pentru 72 de milioane de euro, ca parte a eforturilor de a-şi moderniza forţele aeriene, scrie Reuters.

Decizia urmează achiziţionării, anul trecut, a 12 avioane de luptă franceze Dassault Rafale, în cadrul unei tranzacţii în valoare de 999 milioane de euro, pentru a înlocui escadrila de avioane MiG-21 de fabricaţie rusă, care datează din perioada fostei Iugoslavii, din care doar câteva mai sunt operaţionale.

Circumstanţele apărute odată cu agresiunea rusă asupra Ucrainei şi prăbuşirea unei drone la Zagreb au arătat că este important şi necesar să se ajusteze priorităţile şi planurile de echipare a armatei croate”, a declarat ministrul apărării, Mario Banozic, în faţa colegilor miniştri.

Recomandări

HAVE MORE BABIES, SAVE THE PLANET
ATAC ARMAT ÎN RUSIA
MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
UEFA, CONTRA VÂNĂTORILOR DE SELFIE
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII

El nu a precizat când va fi finalizat acordul. În luna martie, o dronă de recunoaştere din epoca sovietică care transporta o bombă s-a prăbuşit în capitala Zagreb după ce a intrat în spaţiul aerian croat dinspre Ungaria, fără a provoca vreun rău locuitorilor.

Marţi, un avion MIG-21 cu două locuri s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu militar într-o zonă de pădure nelocuită din nord-estul Croaţiei. Ambii piloţi au fost salvaţi. Croaţia a aderat la NATO în 2009 şi la Uniunea Europeană în 2013.