• Cutremurul din Croația a avut 6.4 grade pe Richter.
  • Șapte oameni au murit și zeci au fost răniți în cutremur.
  • Cele mai afectate au fost orașele Petrinja și Zagreb.
  • În ultimele 30 de zile, țara a fost lovită de o serie de cutremure mari.

Două oraşe devastate, şapte morţi şi zeci de răniţi. Este bilanțul sumbru al cutremurului din Croația.

În Petrinja, nu mai există o clădire care să nu fi fost avariată. Pare a fi finalul ultimelor două zile în Croaţia.

Un film de groază pentru localnici. Un cutremur de 5,2 a lovit, luni dimineaţă, regiunea Petrinja – Sisak. Au urmat 6 cutremure cu magnitudini între 4 şi 5, pe scara Richter.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Apoi, ieri la prânz, cutremurul de 6,4 a îngrozit pe toată lumea. A fost o bubuitură şi apoi totul s-a zguduit. Asta ne-a spus Luna, o fată de 16 ani care era în casă.

Luna de Grigosogno: „Am avut un atac de panică. A fost un sunet puternic, pe care l-am auzit şi înainte. Dar acum a lovit o data şi a fost oribil.”

Imens. Puternic. Este o catastrofă. Apartamentul meu este distrus. Clădirea este ok, dar apartamentul meu este complet distrus.”, spune o localnică din Petrinja.

Cele 20 de secunde de groază l-au prins pe primarul din Petrinja în timp ce vorbea cu presa despre cutremurul produs cu o zi înainte. Nu ştia ce avea să urmeze. Toată lumea a fugit îngrozită.

Şi guvernatorul cantonului Sisak a fost surprins de al doilea cutremur chiar în timpul unei conferinţe. A fugit imediat să se adăpostească.

Orașul Petrinja este acum un morman de dărâmături. Frumoasa Croaţie suferă. De frică, oamenii au stat în stradă ore în şir, până când autorităţile i-au anunţat că este sigur să intre în case.

Oraşul este ruinat. Văd că primarul Dumbovic este în stare de şoc. Am angajat toate serviciile. Centrul oraşului Petrinja, faţă de ieri, este de nerecunoscut. Trebuie să vedem cum să oferim cazare oamenilor, să evacueze o parte din oraş. Văd că nu ştim încă cine mai este sub ruine. Serviciile (de urgenţă), militare şi civile sunt din Zagreb. Toţi vor ajuta.”, spune premierul Croației, Andrej Plenkovic.

Croaţia aşteaptă acum ajutor. Mai multe state europene au promis deja că vor pune umărul la reconstrucţia oraşelor distruse.