• CSM susține că Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 printr-un ordin al Ministrului Justiției din 1996, Ion Predescu.
  • CSM nu dorește să comunice examenele pe care le-a susținut Licu pentru intrarea în magistratură, nici probele și nici rezultatele, susținând că acestea sunt „confidențiale”.
  • CSM își justifică refuzul și pe prevederea care spune că doar magistrații pot obține copii din actele existente la dosarul profesional, deși nu au fost solicitate copii din dosarul profesional al lui Bogdan Licu.

Într-un răspuns oficial, Consiliul Superior al Magistraturii susține că „în urma verificărilor efectuate de către Direcția de Resurse Umane și Organizare, domnul procuror Dimitrie Bogdan Licu a fost numit prin ordinul Ministrului Justiției nr 2017/ din 27 noiembrie 1996 în funcția de procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 și în funcția de procuror prin Decretul nr 103 din 5 aprilie 1999, publicat în Monitorul Oficial nr 191 din 3 mai 1999”.

În perioada septembrie – decembrie 1996, ministru al Justiției în România în Guvernul Văcăroiu, era Ion Predescu, fostul judecător CCR.

De fapt, CSM a fost solicitat oficial săptămâna trecută să comunice modul prin care Dimitrie Bogdan Licu a intrat în magistratură în anul 1996, examenele și probele pe care acesta le-a susținut, cât și rezultatele.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„În ceea ce privește celelalte informații solicitate, CSM invocă Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, spune că ”datele conținute în dosarul profesional sunt confidențiale” și doar „judecătorii și procurorii au acces au acces la propriul dosar profesional și pot obține copii ale actelor existente în dosar”, răspunde prin adresă oficială CSM, deși în acest caz nu s-au solicitat copii de acte, ci doar examenele, probele și rezultatul acestora.

Mai mult, ca să nu ofere datele în ceea ce-l privește pe Bogdan Licu, CSM invocă și decizie a Curții de Apel București din 2008.

Răspunsul CSM contrastează însă chiar cu anunțul făcut de Bogdan Licu, atunci când a fost audiat în Comisia Juridică a Camerei Deputaților pentru a deveni judecător CCR.

„Nu voiam să vă spun dar vizavi de o întrebare care a fost pusă, să știți domnule deputat că, după absolvirea facultății, am intrat în Ministerul Public prin examen. La 6 luni am susținut un examen de semnătură – așa se numea la acea dată, după 2 ani am susținut examen de definitivat și ați putea să cereți și notele de la examenul de definitivat. Nu voiam să răspund dar să știți că nu pot să spun că-mi fac cinste notele din facultate și nu este o scuză, dar să știți că eu muncesc de la 18 ani, tatăl meu a decedat când eu eram mic și am făcut facultatea trebuind să-mi întrețin familia. Repet, nu este o scuză, dar am simțit nevoia să spun acest lucru”, a spus Bogdan Licu.

În CV-urile sale publice, Bogdan Licu susține că a intrat în magistratură pe data de 1 decembrie 1996, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, numit prin Decretul nr.103 din 05.04.1999 de către Preşedintele României. Licu susține că se ocupa atunci de „îndrumarea, controlul şi coordonarea activităţii organelor de cercetare penală ale poliţiei din cadrul Secţiei 11 Poliţie”.

La propunerea PSD, Bogdan Licu a fost votat pe 3 mai 2022 de către parlamentarii PSD, PNL și UDMR din Camera Deputaților pentru a fi numit judecător CCR, numirea sa – din cauza controverselor – fiind contestată de USR la Curtea Constituțională.