• Cine se mută în apropierea centralei nucleare Fukushima ar putea obține până la aproximativ 16.000 de euro.
  • Ofertă este una fără precedent pentru redresarea după dezastrul din 2011.
  • Katsuei Hirasawa, Ministrul reconstrucției, a declarat pe 17 decembrie că agenția sa se concentrează pe repopularea acestor zone.

Guvernul japonez va plăti până la 2 milioane de yeni, echivalentul a aproximativ 16.000 de euro, familiilor care se mută în zonele din jurul centralei nucleare Fukushima nr. 1, o ofertă fără precedent pentru redresarea după dezastrul din 2011, conform publicației japoneze, The Asahi Shimbun.

În cadrul programului care va începe în anul 2021, Agenția de Reconstrucție va oferi și o sumă suplimentară de până la 32.000 de euro celor care încep noi afaceri în 12 localități, orașe și sate, evacuate după dezastrul nuclear de acum 9 ani.

Unsprezece dintre aceste localități au intrat sub incidența ordinului de evacuare a guvernului central, în timp ce în singurul oraș rămas, Hironomachi, locuitorilor li s-a ordonat să plece de către autoritățile locale.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Katsuei Hirasawa, Ministrul reconstrucției, a declarat pe 17 decembrie că agenția sa se concentrează pe repopularea acestor zone, deoarece doar aproximativ 20% dintre locuitori s-au întors acolo după ridicarea ordinelor de evacuare.

O condiție este ca familiile să locuiască în aceste zone cel puțin cinci ani.

Agenția va furniza aproximativ 9.500 de euro familiilor care se mută în cele 12 zone din alte părți ale prefecturii Fukushima și 16.000 de euro către cei care vin din alte prefecturi.

Suma este de 6.320 de euro pentru gospodăriile cu o singură persoană care se mută din alte zone ale prefecturii și aproximativ 9.500 de euro pentru cele din afară.

Obiectivul agenției este ca 300 de persoane să se mute în zone în primul an. Va începe să accepte cereri pentru program încă din vara viitoare.

Agenția va oferi, de asemenea, o subvenție Prefecturii Fukushima și municipalităților pentru a-și promova dezvoltarea orașului și a atrage mai mulți oameni să se mute în zonele țintă.

Se așteaptă că vor fi necesare aproape 40 de milioane de euro pentru realizarea programului pentru anul fiscal 2021.

În anul fiscal 2019, guvernul central a început un program pentru a furniza până la aproximativ 8000 de euro persoanelor care se mută din cele 23 de cartiere din Tokyo, ca parte a eforturilor sale de promovare a revitalizării locale.

Limita superioară de bani acordată celor eligibili pentru noul program al Agenției de Reconstrucție pentru prefectura Fukushima este dublul sumei stabilite în cadrul programului de revitalizare local al Guvernului.