Cu câteva ore înainte de a părăsi Casa Albă, Trump a decis declasificarea unor documente din “Ancheta Rusia”

Președintele-Trump

Președintele-Trump

Președintele Donald Trump a autorizat marți declasificarea unui set de documente legate de anchetarea implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, informează Politico.

Trump își declarase de multă vreme intenția de a face publice mai multe materiale sensibile care stau la baza acelei anchete, pe care a numit-o „vânătoare de vrăjitoare”, în pofida unor constatări potrivit cărora a avut la dispoziție materiale obținute de serviciile rusești pentru a-l ajuta în campania împotriva lui Hillary Clinton.

În ultimele săptămâni ale mandatului său, Trump a încercat să șteargă orice urme ale investigației, acordând grațiere unor figuri cheie, precum George Papadopoulos, asistentul său în campania electorală din 2016, care fusese acuzat că a oferit informații false Biroului Federal de Investigații (FBI) în ancheta legată de amestecul Rusiei în alegerile din 2016.

Nu se știe ce documente a dispus Trump să fie declasificate și nici când vor fi publicate. El a menționat că decizia se bazează pe o analiză pe care a solicitat-o pe 30 decembrie Departamentului de Justiție, care i-a prezentat un „dosar de materiale” care rămân clasificate. Trump a declarat că a cerut apoi ca documentele să fie declasificate „în cea mai mare măsură posibilă”.

FBI-ul a considerat că toate materialele ar trebui să rămână clasificate, dar că unele sunt extrem de importante și ar trebui să fie cenzurate. Documentele pentru care a ordonat Trump declasificarea sunt toate celelalte „rămase în dosar”, după cum s-a exprimat președintele.

Exit mobile version