• România a început drumul către Uniunea Europeană la 1 februarie 1993
  • România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007
  • Data de 9 mai, Ziua Europei, e data la care a fost pronunţată declaraţia Schuman
  • Pe de altă parte, România este la coada clasamentului la PIB/capital
  • România e pe ultimul loc în UE la capitolul cheltuieli pentru Sănătate – 5,2% din PIB
  • România e pe locul 21 în UE în ceea ce privește lungimea rețelei de autostrăzi

De 14 ani, între tine, un francez, un neamț și un spaniol NU este nicio diferență. Ești cetățean european și ai drepturi. Teoretic. Practic, suntem și eu și tu exact atât de europeni cât au negociat liderii noștri. Și, nu de puține ori, și ei au păreri diferite în legătură cu ce însemnăm noi în Europa. Iată ce spun un fost premier și un europarlamentar despre ceea ce am luat și despre ce am dat Uniunii Europene.

„Nu suntem europeni cu drepturi depline! Aderarea la Uniunea Europeană a presupus o cedare de suveranitate. Uniunea Europeană este competiție între state și la acest capitol România NU contează. Am dat și noi foarte mult. Nu suntem ruda săracă a Uniunii Europene.”, declara Călin Popescu Tăriceanu.

Pe de cealaltă parte, europarlamentarul Corina Crețu consideră că România a avut foatre mult de câștigat în urma aderării la Uniunea Europeană.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Au fost avantaje pentru mii de familii. Vorbim de bursele ERASMUS, fondurile europene. Interesul Bruxellului este ca fiecare țară să se dezvoltae, să o ducă mai bine. Eu nu zic neaparat să batem cu pumnul în masă, putem să ne aducem contribuția prin dezbatere Europei.”, preciza Corina Crețu, europarlamentar.