- Cuba se confruntă cu întreruperi de curent de până la 20 de ore pe zi din lipsă de fonduri pentru combustibil.
- Aceasta a dus la penurii de apă și creșteri ale prețurilor alimentelor.
- Guvernul dă vina pe embargoul american, dar criticii spun că problemele sunt auto-impuse.
Câteva întreruperi de curent în weekend, cauzate de lipsa de fonduri a statului, au generat lupte și penurii la nivel național, scrie The Guardian.
Advertisment
În Havana, seara a devenit o perioadă frenetică, orașul pregătindu-se pentru a treia noapte fără electricitate, după mai multe încercări eșuate de a reporni rețeaua națională.
Îndelungate cozi s-au format pentru pâine în capitală, iar în noaptea precedentă, oamenii au ieșit din locuințele umede pentru a căuta mâncare, băuturi și știri. „Care este rostul de a rămâne acasă?” a întrebat Alejandro Hernandez, în fața unei berării din cartierul Vedado.
Recomandări
De-a lungul zilei de duminică, multe zone din insulă au început să primească electricitate din nou, dar în după-amiaza acelei zile a avut loc o altă întrerupere de curent, la fel ca în fiecare noapte din weekend.
Glumele, parte integrantă a vieții tot mai dificile a cubanezilor, devin din ce în ce mai amare. „Să aprindem din nou Morro,” spun oamenii referindu-se la farul din Havana. „Încă nu am plecat cu toții.” În ultimii doi ani, insula a pierdut peste 10% din populație din cauza emigrației, mai mult de 1 milion de oameni.
A devenit periculos să te plimbi pe străzi noaptea, dar nu din cauza violenței, ci din cauza trotuarelor deteriorate și a șanțurilor deschise.
Problema este că guvernul cubanez a rămas fără bani. Aceasta a dus la întreruperi de curent de până la 20 de ore pe zi, pe măsură ce statul se luptă să cumpere suficient combustibil de pe piețele internaționale pentru cele cinci centrale termoelectrice principale.
Lipsa de fonduri a dus la penurii de apă, deoarece pompele și conductele cedează, gunoaiele se acumulează pe colțurile străzilor, iar prețurile alimentelor au crescut exponențial.
Cuba dă vina pe embargoul impus de SUA, care durează de șase decenii, pentru starea sa precară, ceea ce Miguel Díaz-Canel, președintele Cubei, numește „cel mai crud blocaj”. Duminică seara, el a afirmat: „Nu am avut aprovizionări stabile de combustibil pentru ca sistemul să funcționeze la capacitate maximă și cu stabilitate.” Alții, cum ar fi economistul respectat Pedro Monreal, contestă această afirmație, susținând că unul dintre ultimele state comuniste cu planificare centralizată din lume a trecut de la o stare stagnantă la una moribundă. „Este o falimentare cauzată de decizii interne,” a scris el online.
Dar apelul făcut de guvern joi, prin care toți angajații non-esențiali din birocrația sa vastă au fost rugați să rămână acasă pentru a economisi energie, a prefigurat această criză recentă, una fără precedent, cu excepția momentelor în care insula este afectată direct de uragane.
Decizia nu a salvat rețeaua electrică, care a cedat din nou vineri, după ora 11.00. Centrala principală din Matanzas s-a oprit. Numai cei cu generatoare personale aveau lumină.
De atunci, încercările repetate ale Uniunii Electrice din Cuba de a restabili rețeaua au eșuat. Lumina a apărut în anumite cartiere, de obicei în jurul spitalelor, dar apoi, sâmbătă la ora 6 dimineața și din nou la 10 seara, electricitatea a dispărut în vaste porțiuni ale țării cu un zgomot înfricoșător.
Duminică, la 16:30, sistemul a cedat din nou.
În timp ce inginerii încearcă să restabilească sistemul, zona cea mai afectată a fost vestul Cubei, inclusiv Havana. Aceasta a surprins locuitorii, deoarece orașul a fost în mod tradițional scutit de cele mai grave probleme, guvernul temându-se de proteste. În iulie 2021, Cuba a suferit cele mai grave proteste din istorie, când o demonstrație împotriva întreruperilor de curent dintr-un oraș din vestul Havanei s-a extins.
Într-o țară caribeană care se luptă să se hrănească, întreruperile de curent pot fi devastatoare. Fără ventilatoare, temperaturile nocturne pot împiedica somnul, iar lipsa electricității face ca alimentele să se strice în frigidere. Oamenii sună prieteni și rude pentru a întreba dacă au unde să păstreze ratiile mici de carne pe care statul le oferă celor mai vulnerabili.
În această ultimă criză, guvernul a încercat să mențină populația informată. Figuri importante din guvern au anunțat inițial colapsul sistemului electric pe platforma X, generând titluri mondiale, ceea ce a complicat și mai mult industria turismului, una dintre principalele surse de venituri externe ale statului.
O fotografie publicată pe un canal media de stat îl arată pe Díaz-Canel și echipa sa stând în spatele a doi tehnicieni în biroul Oficiului Național de Electricitate. Alături de ei se afla Ramiro Valdés, un fost vicepreședinte, acum în vârstă de 92 de ani.
Toate cele cinci centrale principale ale țării au aproape cincizeci de ani. Conform lui Jorge Piñon, expert în sistemul energetic cubanez la Universitatea din Texas, acestea depășesc cu mult durata lor de viață planificată.
Manuel Marrero, prim-ministrul Cubei, a solicitat o tranziție către surse de energie regenerabilă și ca sectorul privat în expansiune să plătească mai mult pentru energia pe care o consumă.
Cu toate mesajele guvernului că tehnicienii săi lucrează „fără încetare”, comentariile de sub articolele de pe CubaDebate, o publicație de stat, arată furia oamenilor. „Asta nu ar trebui să se întâmple,” a scris un locuitor din Plaza, cartierul Havanei numit după Plaza de la Revoluție. „Milioane de oameni fără electricitate sau apă. Ce valoare au toate explicațiile?”
Sâmbătă noaptea, mult după amurg, străzile cartierului Vedado din Havana erau aproape goale. Cei câțiva oameni care erau pe afară se grăbeau să ajungă acasă, doar doi membri ai unei patrule armate plimbându-se încet.
Citește și
- Ieri au avut loc alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu rămâne favorita alegătorilor
- Lando Norris este penalizat la Grand Prix SUA, după plecarea din pole position. Charles Leclerc a fost desemnat învingător
- Locuitorii din Beirut fug din calea atacurilor israeliene
Partenerii noștri