Cuba oferă vaccinul pe care-l produce inclusiv turiştilor. Soberana 02, produs de institutul Finlay, intră în faza a treia de experimente.

Cuba studiază diferite vaccinuri, dar pentru unul în mod special, Soberana 02, în curs de dezvoltare la Institutul Epidemiologic Cubanez Finlay, şansele sunt mari, aflându-se în faza a treia a studiului clinic.

Conform Las Noticias, data la care vaccinul ar putea fi gata este 1 martie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Dacă va primi aprobare, anunţă autorităţile, vaccinul va fi disponibil pentru cei 11 milioane de locuitori ai insulei şi, de asemenea, pentru turiştii care merg în Cuba în vacanţă.

Directorul Finlay, Vicente Vérez, a spus despre Soberana 02 că intră în faza a treia a experimentului cu 150.000 de doze: „Este sigur şi a arătat o putere mare de imunizare. Induce o memorie imună de lungă durată care, pe lângă producerea de anticorpi, îl face durabil”.

Faza a treia prevede inocularea a 150.000 de doze la 42.600 de voluntari cubanezi, aşteptările fiind foarte mari.

Un prim lot de 100.000 de doze ar putea fi disponibil în aprilie.

Potrivit Prensa Latina, Cuba este pregătită să producă în total 100 de milioane de doze şi apoi să exporte vaccinul.

Mai mult, Institutul Finlay dezvoltă vaccinul Soberana 01, aflat în faza a doua a studiilor, iar Centrul cubanez de inginerie genetică şi biotecnologie testează alte două vaccinuri: Abdala şi Mambisa.

Acum, turiştii care ajung în Cuba trebuie să intre o perioadă în carantină în aşteptarea rezultatelor testelor PCR pe care le fac la intrarea în ţară.