- Armata israeliană a declarat că trupele efectuează raiduri „limitate” în satele din apropierea frontierei.
- Israelul a trecut la ofensivă după aproape un an de ostilități transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza.
- Marți, purtătorul de cuvânt al Hezbollah, Mohammed Afif, a negat că trupele israeliene ar fi pătruns în sudul Libanului.
- Israelul a provocat pagube uriașe Hezbollah în ultimele săptămâni, ucigând mai mult de o duzină de comandanți de vârf și distrugând aparent mii de arme în loviturile aeriene.
Israelul a declarat că a lansat o invazie terestră în sudul Libanului împotriva grupării armate Hezbollah, marcând o nouă escaladare semnificativă a conflictului lor de lungă durată, care a sporit temerile legate de un război regional, scrie BBC.
Armata israeliană a declarat că trupele efectuează raiduri „limitate” în satele din apropierea frontierei, în timp ce avioanele continuă să efectueze lovituri aeriene intense în Liban. Aceasta urmează după săptămâni de lovituri puternice din partea Israelului împotriva organizației militare și politice islamiste șiite susținute de Iran, inclusiv uciderea liderului său Hassan Nasrallah.
Israelul a trecut la ofensivă după aproape un an de ostilități transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza, afirmând că dorește să asigure întoarcerea în siguranță a locuitorilor din zonele de frontieră care au fost strămutați de atacurile Hezbollah. Deși Hezbollah a fost slăbit, acesta rămâne sfidător. Gruparea continuă să lanseze rachete în nordul Israelului și a declarat că este pregătită pentru următoarea bătălie.
Trupele israeliene încep prima lor invazie în Liban în aproape două decenii
Corespondentul BBC pentru Orientul Mijlociu Hugo Bachega din Beirut spune că Libanul s-a trezit la vestea că Israelul a lansat o operațiune terestră în sud – ceva ce părea aproape inevitabil în ultimele câteva zile.
Teama este că acesta ar putea fi începutul unei campanii mai ample împotriva Hezbollah, care a purtat un război de o lună cu Israelul în 2006. Într-o scurtă declarație difuzată marți dimineață, armata israeliană a anunțat că trupele susținute de avioane și artilerie au început „raiduri limitate, localizate și țintite împotriva țintelor teroriste ale Hezbollah” în satele de frontieră, afirmând că acestea reprezintă o „amenințare imediată” pentru comunitățile din nordul Israelului.
Potrivit corespondentului BBC pentru Orientul Mijlociu, Lucy Williamson, aflat în nordul Israelului, elicoptere și avioane cu reacție au zburat la joasă altitudine peste această graniță peste noapte, în zgomotul regulat al artileriei și al exploziilor puternice ocazionale. Iar până dimineață, câmpurile aflate la câțiva kilometri de graniță, care fuseseră pline cu zeci de tancuri, se goliseră.
Armata nu a spus câte trupe au fost implicate sau cât de departe se pregătea să pătrundă în teritoriul libanez. Cu toate acestea, un oficial de rang înalt din domeniul securității a declarat pentru BBC că acesta „nu este numărul unei mari invazii terestre” și că trupele au mers până acum doar până la „o distanță foarte mică de mers pe jos”.
Hezbollah afirmă că luptătorii săi sunt pregătiți să facă față oricărei invazii
Marți, purtătorul de cuvânt al Hezbollah, Mohammed Afif, a negat că trupele israeliene ar fi pătruns în sudul Libanului și a declarat că nu au existat „confruntări directe la sol”. El a adăugat însă că gruparea este „pregătită pentru o confruntare directă cu forțele inamice care îndrăznesc sau încearcă să pătrundă pe teritoriul libanez și pentru a le provoca cele mai mari pierderi”.
De asemenea, Hezbollah a tras mai multe rachete și proiectile în Israel – atacuri despre care dl Afif a spus că sunt „doar începutul” răspunsului său la atacurile Israelului. Sirenele au sunat de mai multe ori în orașul de frontieră Metula, unde Hezbollah a declarat că luptătorii săi au țintit trupele israeliene cu focuri de artilerie și rachete, fără a menționa vreo incursiune.
De asemenea, gruparea a afirmat că a tras rachete spre două baze ale serviciilor de informații israeliene din zona centrală a Tel Avivului. Paramedicii au declarat că două persoane au fost rănite pe o autostradă de lângă Kafr Qasim.
Hezbollah este deja afectat de o serie de atacuri devastatoare
Israelul a provocat pagube uriașe Hezbollah în ultimele săptămâni, ucigând mai mult de o duzină de comandanți de vârf și distrugând aparent mii de arme în loviturile aeriene. Israelul a fost, de asemenea, învinuit de explozia pagerului și de atacurile cu walkie-talkie care au lăsat mii de membri Hezbollah mutilați, orbiți sau uciși.
Cu toate acestea, Jeremy Bowen, editorul BBC International, spune că uciderea lui Hassan Nasrallah într-un atac aerian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, vineri, este cea mai mare lovitură. Timp de peste 30 de ani, el a fost inima Hezbollah. Cu ajutorul finanțării, instruirii și armelor iraniene, el a transformat organizația într-o forță militară ale cărei atacuri au determinat Israelul să pună capăt unei ocupații de 22 de ani în sudul Libanului în 2000 și care a blocat Israelul în timpul unui război de o lună în 2006.
Pentru Israel, uciderea lui Nasrallah este o victorie uriașă. Într-un discurs sfidător susținut vineri la ONU, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul „câștigă” războiul împotriva dușmanilor care doresc să îl distrugă. Până atunci, el a autorizat atacul care l-a ucis pe Nasrallah.
Hezbollah și Iranul se gândesc cum să răspundă
Hezbollah are încă mii de luptători, mulți dintre ei veterani ai luptelor din războiul civil din Siria vecină, precum și un arsenal substanțial de rachete, multe dintre ele cu rază lungă de acțiune, rachete ghidate cu precizie care ar putea ajunge la Tel Aviv și în alte orașe.
Corespondentul de securitate al BBC, Frank Gardner, spune că vor exista presiuni în rândurile sale pentru a folosi aceste rachete înainte ca ele să fie distruse, dar un atac în masă asupra Israelului care ucide civili ar putea declanșa un răspuns devastator.
Asasinarea lui Nasrallah a fost, de asemenea, o lovitură uriașă pentru Iran, lovind în inima rețelei regionale de miliții aliate, puternic înarmate, cunoscută sub numele de „Axa rezistenței”, care este esențială pentru strategia sa de descurajare împotriva Israelului.
Duminică, avioane israeliene au lovit infrastructura din Hudaydah, orașul port de la Marea Roșie din Yemen, ca răspuns la recentele atacuri cu rachete și drone ale mișcării Houthi, susținută de Iran. Iranul ar putea cere Houthi și altor grupuri să își intensifice atacurile împotriva Israelului și a bazelor americane din regiune. Dar, indiferent de răspunsul pe care îl va alege, probabil că îl va calibra astfel încât să nu declanșeze un război regional care ar atrage SUA și pe care nu l-ar putea câștiga.