• Italia a devenit epicentrul epidemiei cu coronavirus din Europa, având peste 10.000 de cazuri confirmate.
  • Peste 436 de persoane au murit în Italia, mortalitatea fiind 4%, mai mare decât media din restul țărilor afectate.
  • Întreaga țară se află în carantină, de luni

Italia este zona roșie a Europei, după ce a cunoscut o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus, în mai puțin de o lună.

Oficial, primul caz a fost depistat pe 20 februarie, când un bărbat de 38 de ani s-a prezentat la un spital din orașul italian Codogno, din Lombardia.

Oficialii din sănătate au prevestit încă de atunci că virusul circula de ceva timp în Italia. „Asta s-a întâmplat când eram la apogeul epidemiei cu influenza și oamenii prezentau simptomele gripei influeza”, a spus Flavia Riccardo, cercetătoare de la Departamentul de Boli Infecțioase din Italia, potrivit Time.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

85% dintre cazurile de coronvirus sunt în nordul Italiei

Până ca primul caz să fie descoperit,  a apărut un număr neobișnuit de mare de pneumonii la un spital din Codogno, în nordul Italiei, potrivit șefului local de urgențe medicale. Acesta sugerează că este posibil ca pacienții care au fost tratați de parcă ar avea gripa sezonieră să fi favorizat răspândirea coronavirusului.

Nordul Italiei – regiunile Lombardia, Veneto și Emilia-Romagna – a fost cel mai afectat de epidemie. 85% dintre italienii infectați sunt în aceste regiuni, unde s-au înregistrat și 92% din totalul deceselor.

Cercetătorii cred că virusul s-a răspândit atât de rapid în Italia din cauza debutului care nu a fost detectat la timp. Atunci când autoritățile au înțeles ce se întâmplă, situația scăpase deja de sub control.

Rata de mortalitate este mai mare decât media altor state

Alarmant este numărul deceselor din această țară. Rata de mortalitate ajunge până la 4%, ea fiind mai mare decât media altor state (de 3,4%). Vârsta medie a celor care au murit în peninsulă este de 81 de ani, potrivit OMS. Italia este, de asemenea, una dintre țările cu cele mai mari populații de persoane în vârstă, ceea ce înseamnă că numărul morților va crește la o rată mai mare decât în alte țări.

Experții locali spun că poluarea ridicată din nordul Italiei poate fi un factor pentru mortalitatea crescută, această zonă fiind evaluată ca una foarte poluată.

Italia se află în carantină de luni

Măsurile luate de guvernul italian au fost însă pe măsura gravității situației. Oamenii nu mai pot intra sau ieși din țară decât cu o permisie specială. Toate evenimente publice sunte interzise, iar școlile au fost închise. Spații publice, precum sălile de fitness, teatrele, sălile de cinema au fost, de asemenea, închise. Cei care nu respectă regulile de carantină riscă trei luni de închisoare sau o amendă de 200 de euro.

Noile reguli le interzic deținuților să primească vizitatori, ceea ce a dus la proteste la 27 de închisori din țară.

Efectele epidemiei, care a venit într-un moment nepotrvit în peninsulă, se vor resimți mult timp în Italia, experții prevestind că va intra în recesiune.

Bilanţul epidemic în Italia este miercuri de 631 de morţi şi 10.149 de persoane infectate cu noul coronavirus.

Foto: Profimedia Images