• Ofițerii federali l-au acuzat pe Kaveh Afrasiabi că acționează ca agent străin neînregistrat
  • Afrasiabi a fost acuzat că promovează punctele de vedere iraniene, favorabile Teheranului
  • Rapoartele scrise de Kaveh Afrasiabi au apărut în publicații importante, cum ar fi New York Times și The Guardian

Unul dintre cei mai renumiți savanți ai Iranului a fost arestat luni, la domiciliul său din Watertown, Massachusetts.

Acesta a fost acuzat că ar fi fost plătit în secret să scrie mai multe rapoarte, cărți și articole care promovează punctele de vedere iraniene, favorabile Teheranului, și să facă lobby cu oficialii americani spun procurorii federali, potrivit Axios.

Rapoartele scrise de Kaveh Afrasiabi au apărut în publicații importante, cum ar fi New York Times și The Guardian. În plus acesta ar fi primit plăți periodice din partea guvernului iranian și ar fi comunicat frecvent cu personalul diplomatic al țării, din Departamentul de Justiție. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste conflicte profesionale sau financiare nu au fost dezvăluite, până acum.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Afrasiabi ar fi încercat să influențeze publicul american și factorii de decizie americani în beneficiul angajatorului său, guvernul iranian, prin deghizarea propagandei ca analiză obiectivă a politicii”, a declarat procurorul american interimar DuCharme, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

Timp de peste un deceniu, Kaveh Afrasiabi s-a prezentat Congresului, jurnaliștilor și publicului american ca un expert neutru și obiectiv din Iran”, a declarat procurorul general adjunct Demers.

Kaveh Afrasiabi este cetățean al Republicii Islamice Iran și rezident permanent legal al Statelor Unite. Afrasiabi deține un doctorat și publică frecvent cărți și articole și apare pe programe de televiziune în limba engleză discutând probleme de relații externe, în special relațiile Iranului cu Statele Unite. Afrasiabi s-a identificat sau s-a descris ca politolog, fost profesor de științe politice sau ca expert în afaceri externe.