• Arma semiautomată AR-15 a fost conceput în anii 1950 ca o replică la arma sovietică AK-72.
  • Focurile au fost trase de la 130 de Trump, o persoană din public a murit, două au fost grav rănite.
  • Focurile au fost trase de la 130 de Trump, o persoană din public a murit, două au fost grav rănite.

„Nu ne temem, rămânem uniți și nu vom lăsa răul să învingă”, acesta este ultimul mesaj al lui Trump după tentativa eșuată de asasinat. Între timp, apar tot mai multe semne de întrebare în jurul atentatului. Demnitarii de rang înalt din Statele Unite sunt protejați de serviciile secrete care au sarcina de a observa în detaliu zona în care se află persoana protejată. Nu e clar cum au ratat această sarcină, mai ales că atacatorul a fost văzut și semnalat de martori. Este vorba despre Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani, care este o enigmă pentru autorități și presa americană. Asta pentru că nimic nu sugera că e capabil de un asemenea atac.

Cum de nu a fost reperat atentatorul?

„Sigur, vorbim despre numeroase mitinguri electorale și politice la care participă atât Donald Trump, cât și Joe Biden. Unele locații sunt mai greu de acoperit în ceea ce privește prevenirea unor astfel de incidente. Locația din Pennsylvania, o zonă rurală, pare să fie un astfel de caz, unde un tânăr american de 20 de ani, aparent supărat pe Donald Trump, a reușit să urce pe acea clădire și să atenteze la viața fostului președinte. De ce nu a reușit Secret Service-ul să prevină acest incident rămâne de văzut, deoarece cu siguranță vor exista analize minuțioase a ceea ce s-a întâmplat acolo și se vor lua măsuri corespunzătoare. Protocolurile de securitate vor fi cu siguranță revizuite și îmbunătățite în urma acestui eveniment”, a explicat Marian Petruța, jurnalist român la Chicago, pentru Aleph News.

„Sigur, acest tip de eveniment atrage simpatia asupra victimei, în acest caz, Donald Trump. Dacă va avea sau nu mai mulți susținători, rămâne de văzut. Nu știu dacă este cazul. Cred că americanii care s-au decis cu cine să voteze au făcut-o deja. Mai sunt, sigur, unii care sunt nehotărâți, dar, în linii mari, nu cred că acest eveniment schimbă extrem de mult situația electorală. Există totuși șansa ca acest impact să atragă atenția asupra întregii mase de alegători. Poate că unii care nu intenționau să voteze vor merge acum la urne, fie pentru Trump, fie pentru Biden. Să nu uităm că Donald Trump a promovat și a încurajat de multe ori violența, chiar și în campania din 2016 și în timpul mandatului său. El a jucat destul de periculos cu astfel de lucruri și a încurajat violența, promițând să plătească cheltuielile de judecată ale celor care provocau incidente și îi atacau pe criticii săi. Între timp, FBI-ul a identificat și explozibili în mașina lui Thomas Matthew Crooks, atacatorul lui Donald Trump”, a adăugat Marian Petruța.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

De unde ar fi putut tânărul de 20 de ani să facă rost de arma pe care a folosit-o și cum ar fi ajuns acolo?

„Poate că pentru România și alte țări pare greu de imaginat. Să nu uităm însă că vorbim de Statele Unite. Acolo este mai ușor în multe state să cumperi și să deții o armă decât să obții, de exemplu, un permis de conducere. Sunt anumite state în care nu ai nevoie de absolut nimic pentru a cumpăra o armă, nici măcar de permis, în timp ce altele îți cer să aplici inițial pentru un permis de portarmă. Pentru că oamenii pot călători și trece dintr-un stat în altul fără nicio problemă, oricine poate pune mâna pe o armă. De exemplu, în Chicago, în fiecare weekend sunt cel puțin cinci-șase persoane împușcate sau una-două decedate, de obicei în anumite zone. Aceste incidente au devenit, din păcate, o obișnuință și un lucru aparent normal. Chiar și așa, această tragedie ajunge la un nivel destul de înalt, încercându-se asasinarea unui candidat la președinția Statelor Unite”.

Citește și