• Navalnîi a fost reţinut duminică seara în zona control paşapoarte.
  • Avionul său a aterizat pe alt aeroport decât cel prevăzut inițial.
  • Poliţia rusă i-a arestat pe mai mulţi dintre sustinătorii lui Navalnîi.
  • Navalnîi s-a întors în Rusia deși știa că riscă să ajungă la închisoare.

Presa rusă repetă că Putin nu se teme de Navalnîi. Acțiunile contrazic însă retorica Kremlinului

Presa aservită Kremlinului repetă la unison că Aleksei Navalnîi este lipsit de importanță în Rusia, nesemnificativ pentru Vladimir Putin și că doar presa occidentală îl prezintă ca pe un adversar de temut al liderului rus. Acțiunile lui Putin la sosirea lui Navalnîi în Rusia par să demonstreze contrariul, comentează Henry Foy, jurnalist Financial Times pe Twitter.

Kremlinul se referă la Alexei Navalnîi cu apelativele ”blogger” sau ”pacientul din Berlin”, nu-i rostește numele, dar a făcut totul pentru a se asigura că opozantul rus nu este primit ca un erou la Moscova. Acesta acțiuni exagerate contrazic retorica oficială, este concluzia jurnaliștilor occidentali care au comentat episodul – ”cine trebuie să vină cu o nouă explicație”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Măsurile luate de Kremlin înainte de sosirea lui Navalnîi: au fost arestați susținătorii lui, li s-a interzis accesul pe aeroport, a fost blocată zona sosiri, au fost trimise blindate cu poliție anti-protest, au oprit aterizările pe Vnukovo și trimis avionul către un aeroport din celălalt colț al Moscovei și au blocat accesul pe autostrada St Petersburg către aeroportul Șeremetievo.

”Se tem atât de tare de el încât au paralizat traficul aerian deasupra Moscovei”, a reacționat Yulia, soția lui Navalnîi, duminică noapte.

Cum a ”dejucat” Putin întoarcerea triumfală a lui Navalnîi în Rusia

De ce s-a întors Navalnîi în Rusia? Întoarcerea lui Alexei Navalnîi în Rusia a fost un gest de un curaj nebun, dar și o provocare pentru Vladimir Putin.

Cel mai aprig opozant al președintelui rus a intrat direct în arest la câteva minute după ce a revenit la Moscova. Navalnîi s-a întors din Berlin, deși autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna. Iar acum se speculează că ar putea fi asasinat în cel mai scurt timp.

Avionul trebuia să aterizeze pe aeroportul Vnukovo. În ultima clipă, aeronava a fost deturnată către alt aeroport, sub pretextul unei probleme apărute pe pista de aterizare. Aproape 500.000 de oameni au urmărit pe Twitter cursul avionului. La sol, sute de susținători de-ai lui Navalnîi au umplut terminalul sosiri. Peste 50 dintre ei, printre care și fratele activistului rus, au fost arestați.

Navalnîi a fost reținut în zona de control pașapoarte, de la Aeroportul Internațional Moscova Șeremetievo. El este acuzat că nu a respectat termenii unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare. Navalnîi și-a sărutat soția și apoi a dispărut.

În ultimele cinci luni, Navalnîi s-a recuperat într-un spital din Berlin. Pe 20 august 2020, el a fost otrăvit în timpul unui zbor intern în Rusia. Două zile mai târziu, Navalnîi a fost transportat în comă în capitala Germaniei la insistențele familiei. După ce și-a revenit, a păcălit un agent din echipa care l-a otrăvit să vorbească despre tentativa de asasinat.

Timeline: Drumul lui Navalny de la Berlin la Moscova

  • Ora 17:10 Navalnîi s-a îmbarcat în avion, la Berlin
  • Ora 18:28 Au început primele arestări ale susținătorilor lui Navalnîi, pe aeroportul Vnukovo
  • Ora18:50 Aeroportul Vnukovo a fost închis pentru aterizări
  • Ora 19:00 Avionul cu Navalnîi a fost redirecţionat către alt aeroport
  • Ora 19:30 Avionul a aterizat pe aeroportul Șeremetievo din Moscova
  • Ora 20:00 Navalnîi a fost reţinut în zona de control paşapoarte
  • Ora 21:15 Autoritățile ruse au anunțat că Navalnîi a fost reținut pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate