• Bomba a fost detonată de la distanță, susțin 5 oficiali din Orientul Mijlociu.
  • Ismail Haniyeh se afla în Iran pentru ceremonia de învestire a noului președinte.
  • Iranul a acuzat Israelul și a amenințat că va răspunde „sever”.

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, a fost asasinat miercuri printr-un dispozitiv exploziv ascuns în casa de oaspeți din Teheran în care acesta se ascundea, potrivit a șapte oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv doi iranieni, și unui oficial american, scrie The New York Times.

Bomba fusese ascunsă în casă în urmă cu aproximativ 2 luni, potrivit a cinci oficiali din Orientul Miijlociu.

Casa de oaspeți era condusă și protejată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, și face parte dintr-un complex mare, cunoscut sub numele de Neshat, într-un cartier de lux din nordul Teheranului.

Recomandări

NATO CONDAMNĂ RUSIA
JANNIK SINNER CÂȘTIGĂ LA US OPEN
SCHOLZ SUSȚINE UCRAINA
TAYLOR FURĂ PRIVIRE LA US OPEN
CE ALIMENTE CONSUMI
A.I. AR PUTEA COMBATE CANCERUL

Haniyeh se afla în capitala Iranului pentru ceremonia de învestire a noului președinte. Bomba a fost detonată de la distanță, au spus cei cinci oficiali, în momentul când s-a confirmat că se afla în camera sa, în casa de oaspeți.

Explozia a ucis și un bodyguard. Explozia a cutremurat clădirea, a spart câteva geamuri și a cauzat prăbușirea parțială a unui zid exterior, potrivit declarațiilor a doi oficiali iranieni, membri ai Gardei Revoluționare. Pagubele se văd într-o fotografie a clădirii obținută de The New York Times.

Haniyeh, care a condus biroul politic al Hamas din Qatar, a stat în casa de oaspeți de mai multe ori în cadrul vizitelor sale la Teheran, potrivit oficialilor din Orientul Mijlociu. Toți oficialii au făcut aceste declarații sub condiția anonimității, date fiind detaliile sensibile despre asasinare.

Oficialii iranieni și Hamas au acuzat Israelul pentru asasinare, o evaluare făcută și de câțiva oficiali americani care, de asemenea, au cerut să rămână anonimi.

Această asasinare ar putea cauza un alt val de violență în Orientul Mijlociu, îngreunând negocierile în curs de desfășurare pentru încheierea războiului în Gaza.

Haniyeh a fost un „negociator de top” în discuțiile pentru încetarea focului.

Israelul nu și-a asumat public responsabilitatea pentru asasinare, dar oficialii israelieni de Informații au anunțat SUA și alte guverne occidentale „cu privire la detaliile operațiunii, imediat după”  potrivit celor cinci oficiali din Orientul Mijlociu.

Miercuri, secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat că Statele Unite nu au primit nicio informație prealabilă despre asasinare.

În orele care au urmat asasinării lui Ismail Haniyeh, speculațiile s-au concentrat rapid pe posibilitatea ca Israelul să fi efectuat un atac cu rachetă, similar cu cel din aprilie, când a lovit o bază militară din Isfahan. Această teorie a ridicat întrebări cu privire la capacitatea Israelului de a ocoli din nou sistemele de apărare aeriană iraniene pentru a desfășura un atac atât de îndrăzneț în capitala Iranului.

Surse din cadrul guvernului iranian au dezvăluit că cei din spatele asasinatului au reușit să exploateze o lacună în securitatea unei clădiri care, în mod normal, era bine păzită.

Trei oficiali iranieni au descris acest incident ca un eșec catastrofal în informații și securitate, reprezentând o mare rușine pentru Garda Revoluționară, care utilizează clădirea pentru retrageri și întâlniri secrete.

Iranul a amenințat Israelul că va primi un „răspuns sever”.

Oficialii americani și europeni se tem de escaladarea conflictului. În același timp, SUA și-a reiterat sprijinul total pentru Israel.

„Israelul are dreptul să se apere de grupări teroriste”, a spus Kamala Harris.

Citește și