Cum a petrecut Franța de ziua sa națională după o serie de revolte violente

France's President Emmanuel Macron, center, his wife Brigitte Macron and India's Prime Minister Narendra Modi attend the annual Bastille Day military parade, in Paris, Friday, July 14, 2023. India is the guest of honor at this year's Bastille Day parade, with Prime Minister Narendra Modi set to watch in the presidential tribune alongside French President Emmanuel Macron. (Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Liberté, égalité, fraternité . Aceasta este deviza națională a republicii franceze care a luat naștere după o revoluție în care a curs sânge pentru libertate.

Declanșată împotriva monarhiei după Căderea Bastiliei pe 14 iulie 1789, urmată de teroarea iacobină și încheiată cu războaiele napoleoniene, revoluția franceză a dat naștere modernității în Europa a tot ce înseamnă drepturi, libertăți și sistem social.

La Paris, după o perioadă de revolte violente, francezii au petrecut cu fast de ziua națională într-o paradă fastuoasă. Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a invitat pe premierul indian Modi, să ia parte la festivitățile zilei naționale de 14 iulie.

Macron l-a primit pe premierul Indiei la Palatul Elisee, într-o întâlnire bilaterală în care s-a discutat despre războiul ruso-ucrainean și impactul conflictelor asupra celor mai vulnerabile state: 

„Cred că împărtășim o preocupare comună cu privire la riscul fragmentării comunității internaționale, în special în contextul războiului condus de Rusia în Ucraina. Avem același obiectiv să căutăm o pace de durată și să răspundem la efectele războiului de agresiune asupra celor mai vulnerabile națiuni, în special în ceea ce privește securitatea alimentară și capacitatea de finanțare”.

Exit mobile version