• Un hacker din Iași a furat criptomonede în valoare de 600.000 de dolari, din Insulele Cayman
  • Acesta a jefuit o societate comercială considerată al şaptelea operator de criptomonede la nivel mondial
  • A fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile

Un hacker din Iași a fost arestat preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, după ce a reușit să fure criptomonede în valoare de 600.000 de dolari, din Insulele Cayman, relatează Adevărul.

Bărbatul a fost reținut de procurii DIICOT după ce a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălare de bani.

Acesta a primit toate aceste acuzații, după ce a jefuit, în perioada 28-31 ianuarie 2021, o societate comercială din Insulele Cayman, al şaptelea operator de criptomonede la nivel mondial.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Furtul a fost realizat prin accesarea fără drept a unui sistem informatic, o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea acesteia a fost posibilă ca urmare a deținerii fără drept, de către inculpat, a unui cod ce permitea accesul total în sistemul respectiv.

Valoarea totală a furtului: 620.000 de dolari

Fondurile au fost apoi transferate succesiv în mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede, pentru ca hoțul să își poată ascunde urmele.

Valoarea totală a furtului a fost de 620.000 de dolari.

Apoi, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale, ulterior fiind redirecționate către diferiţi comercianţi de monede virtuale, pentru a fi valorificați.

Bărbatul a ajuns să intre în posesia banilor prin efectuarea mai multor retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate.  

Potrivit procurorilor DIICOT, Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 2 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie şi 2 portofele electronice şi suma de 10.800 lei. Mai mult decât atât, a fost recuperată şi suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.