• Un hacker din Iași a furat criptomonede în valoare de 600.000 de dolari, din Insulele Cayman
  • Acesta a jefuit o societate comercială considerată al şaptelea operator de criptomonede la nivel mondial
  • A fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile

Un hacker din Iași a fost arestat preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, după ce a reușit să fure criptomonede în valoare de 600.000 de dolari, din Insulele Cayman, relatează Adevărul.

Bărbatul a fost reținut de procurii DIICOT după ce a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălare de bani.

Acesta a primit toate aceste acuzații, după ce a jefuit, în perioada 28-31 ianuarie 2021, o societate comercială din Insulele Cayman, al şaptelea operator de criptomonede la nivel mondial.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Furtul a fost realizat prin accesarea fără drept a unui sistem informatic, o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea acesteia a fost posibilă ca urmare a deținerii fără drept, de către inculpat, a unui cod ce permitea accesul total în sistemul respectiv.

Valoarea totală a furtului: 620.000 de dolari

Fondurile au fost apoi transferate succesiv în mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede, pentru ca hoțul să își poată ascunde urmele.

Valoarea totală a furtului a fost de 620.000 de dolari.

Apoi, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale, ulterior fiind redirecționate către diferiţi comercianţi de monede virtuale, pentru a fi valorificați.

Bărbatul a ajuns să intre în posesia banilor prin efectuarea mai multor retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate.  

Potrivit procurorilor DIICOT, Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 2 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie şi 2 portofele electronice şi suma de 10.800 lei. Mai mult decât atât, a fost recuperată şi suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.