• Nord-coreenii sunt preocupați de aparenta pierdere în greutate a dictatorului Kim Jong Un.
  • Rezident: „Să-l vedem pe respectatul secretar general atât de slăbit ne frânge inimile”
  • O absență de trei săptămâni în primăvara anului trecut a stârnit zvonuri că ar fi grav bolnav.

Nord-coreenii sunt preocupați de aparenta pierdere în greutate a dictatorului Kim Jong Un, potrivit unui rezident neidentificat din Phenian citat pe presa de stat strict din țara asiatică, scrie Reuters.

Comentariile privind starea de sănătate a liderului de la Phenian vin după ce analiștii străini au observat la începutul lunii iunie că dictatorul, despre care se crede că are 37 de ani, a scăzut vizibil în greutate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Să-l vedem pe respectatul secretar general atât de slăbit ne frânge inimile oamenilor noștri. Toți spun că le-au curs lacrimi”, a declarat bărbatul într-un interviu difuzat de televiziunea de stat KRT.

Filmarea, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată de Reuters, îi arată pe locuitorii din capitala Phenian urmărind un ecran de mari dimensiuni amplasat pe stradă, pe care rula un concert la care au participat Kim Jong Un și alți oficiali din Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord.

În imaginile difuzate nu s-a dat niciun detaliu privind pierderea în greutate a liderului nord-coreean.

Anul trecut, când Kim a reapărut în public în iunie, după aproape o lună în care nu a fost văzut, analiștii de la NK News, un site din Seoul care monitorizează situația din Coreea de Nord, au remarcat că ceasul său a fost fixat mai strâns la mână, având încheieturile mai subțiri.

Sănătatea lui Kim este o sursă frecventă de speculații. În 2014, nu a mai avut nicio apariție publică timp de aproape șase săptămâni, apoi fiind văzut cu un baston. Agenția de spionaj din Coreea de Sud a susținut că liderul a suferit o intervenție chirurgicală la gleznă.

O absență de trei săptămâni în primăvara anului trecut a stârnit zvonuri că ar fi grav bolnav după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale la inimă, unele rapoarte sugerând că a murit. O teorie mai plauzibilă – că pur și simplu se izolase cu familia lui ca măsură de precauție în timpul pandemiei – a apărut după ce a fost văzut, aparent, în stare bună.

Coreea de Nord continuă să susțină că nu a descoperit niciun caz de COVID-19 după ce a închis frontierele cu China și Rusia și a oprit călătoriile aeriene.