• Președinții americani au petrecut ziua de Crăciun la Casa Albă, la reședința Camp David sau în clime mai însorite.
  • Chiar și în aceste zile, datoriile de serviciu au fost mai importante.
  • De-a lungul anilor, președinții americani, au avut parte în ziua de Crăciun și de evenimente mai puțin plăcute.

În prima zi de Crăciun la Casa Albă, președintele Richard Nixon a reușit să se abată de la program doar pentru o oră și opt minute, pentru a cina cu soția sa, relatează CNN.

Politicianul a petrecut restul zilei de 25 decembrie 1969, într-un maraton telefonic de 12 ore, construind legături cu jucători de putere din Washington, titanii mediului de afaceri, guvernatorii de stat și lideri mondiali, contacte pe care putea să le folosească mai târziu.

Nixon l-a chemat pe cancelarul german Willy Brandt și pe premierul britanic Harold Wilson. A avut o discuție informală împreună cu consilierul său pentru securitate națională, Henry Kissinger, și câțiva dintre „oamenii președintelui” pe care scandalul Watergate i-a făcut mai târziu celebri.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Jurnalul de la Casa Albă, care a consemnat programul lui Nixon, arată că președintele l-a sunat și pe predecesorul său, Lyndon Johnson, care se simțea eliberat de grija biroului, aflându-se la ferma sa din Texas și care i-a spus lui Nixon: „Avem motocicletele care merg aici și roțile mari și câini și orice”.

Nixon a fost un politician mai obsedant decât majoritatea, dar apelurile sale telefonice din Ziua Crăciunului, care au rezistat pe tot parcursul unui mandat și jumătate, reamintesc că, nici în sezonul păcii și bunăvoinței, politica nu se oprește pentru președinți.

Lyndon B. Johnson (LBJ) era un alt dependent de telefon. În ziua de Crăciun din 1963, la doar o lună după venirea sa bruscă la președinție, după asasinarea lui Kennedy, președintele a sunat acasă la un ilustru predecesor de-al său și la soția acestuia.

„Bunicuța și cu mine suntem atât de bătrâni, tocmai am terminat de deschis cadourile și suntem epuizați”, i-a spus lui LBJ, fostul președinte Dwight Eisenhower.

Președinții moderni au petrecut ziua de Crăciun la Casa Albă, la reședința Camp David sau în clime mai însorite, dar slujba îi împiedică adesea.

În timp ce servea prima sa cină de Crăciun de la Casa Albă în 1981, Ronald Reagan a primit o scrisoare alarmantă de la liderul sovietic Leonid Brejnev.

„Se pare că intervenim în Polonia și este supărat”, a înregistrat Reagan în jurnalul său, referindu-se la apelurile SUA pentru democrație în statul Pactului de la Varșovia.

Douăzeci și opt de ani mai târziu, un vacarm global a început în prima zi de Crăciun a lui Barack Obama, în calitate de președinte. El se afla în Hawaii, când un agent Al-Qaeda a încercat, fără succes să doboare un avion de linie american peste Detroit, cu o bombă ascunsă în lenjeria sa intimă.

Un răspuns inițial lent al Casei Albe a fost pus pe seama criticilor aduse izolării lui Obama la peste 8000 de km de Washington. A fost o lecție pe care echipa sa nu a uitat-o ​​niciodată, în timpul a șapte călătorii ulterioare de Crăciun în statul natal.

George W. Bush a petrecut 12 Crăciunuri la Camp David din Munții Catoctin din Maryland – patru când tatăl său era președinte și opt în propriile sale mandate.

De obicei, mergea la ferma sa din Texas pentru Anul Nou, iar tradiția sa a fost apreciată de agenții serviciilor secrete și personalul de la Casa Albă, care au ajuns să petreacă ziua de Crăciun acasă cu familiile lor.

În ultima seară de Crăciun în calitate de președinte, în 2008, Bush a servit o cină în stilul Texas, cu enchilada și tamales. Dar a avut pe masă și curcan prăjit, cu toate garniturile și plăcintă cu dovleac în ziua de Crăciun, potrivit meniului Casei Albe.

Crăciunul acesta va fi ultimul în calitate de președinte, pentru Donald Trump, în stațiunea sa din Mar-a-Lago, în Florida. Acolo unde, cel de-al 45-lea președinte va trece peste pierderea alegerilor.

Și un lucru este sigur: Obama nu va sta lângă telefon în așteptarea unui apel care să aducă complimentele de sezon de la succesorul său.