Mesajul principal pe care ar trebui să-l transmită în acest moment PSD este că face corecţii şi „revine la o stângă raţională, care înţelege criza prin care trecem”, declară preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Vasile Dîncu.

„Este vorba de o rupere de ceea ce a fost greşit în trecut, de ceea ce a fost rău, să spunem aşa. În primul rând, este vorba de un anumit tip de conducere, mult prea autocratică şi cu foarte multe inconsecvenţe atât de natură ideologică, a poziţiei politice. În al doilea rând, este vorba de o mai mare stabilitate a proiectelor şi a oamenilor şi de un alt mod de a-i selecţiona pe cei pe care-i promovăm în spaţiul politic, în spaţiul public”, declară la RFI Vasile Dîncu cu privire la ce ar presupune ruperea de trecut, dorită de conducerea PSD.

Întrebat dacă PSD se poate rupe de trecut, având la vârf oameni din vechea gardă, preşedintele Consiliului Naţional afirmă că un partid nu îşi poate schimba resursa umană „este noapte”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Tocmai aceasta vrem, în condiţiile Consiliului Naţional, în cadrul pe care ni-l va oferi Consiliul Naţional, vom încerca să reconstruim resursa umană, să aducem, să pregătim o nouă generaţie de intelectuali de stânga, să pregătim pe cei care vor ajunge în structurile administrative, dar în acest moment, eu cred că acest lucru se poate, atâta timp cât schimbăm cadrul în care funcţionează oamenii, schimbăm proiectul şi cred că oamenii pot să se adapteze, pentru că în această situaţie era vorba de câţiva oameni, foarte puţini, care au condus şi care în acest moment nu mai sunt în vârf”, adaugă preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Realizatorul emisiunii l-a întrebat de ce ar vrea intelectualii de stânga să adere la un PSD în conducerea căruia se află oameni din vechea gardă, ca Lia Olguţa Vasilescu, Titus Corlăţean şi Claudiu Manda, iar replica lui Vasile Dîncu a fost: ”Sunt oameni din vechea gardă, dar care luaţi individual, fiecare a făcut ceva şi care în interior, dar şi în afară au fost votaţi de foarte multe ori şi au fanii lor. Sigur că dacă intelectualii nu se regăsesc în aceşti oameni, poate se regăsesc în alţii care sunt acum la vârf. Să nu uităm că a revenit la vârful partidului Sorin Grindeanu, care în acel moment a fost executat, ca să folosesc un termen un pic cam militar şi am revenit eu şi alţi oameni care suntem noi în această perioadă, chiar dacă am mai făcut politică în cadrul PSD-ului mai demult”.

La remarca jurnalistului că Sorin Grindeanu a fost pus premier de mâna lui Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a afirmat: ”Da, evident acesta este un adevăr istoric, peste care nu putem trece, dar Sorin Grindeanu a fost cel care a renunţat până la urmă atunci şi şi-a păstrat identitatea de stânga, a primit încrederea oamenilor în acest moment, chiar dacă a fost actorul, protagonistul unui moment nefericit din istoria partidului şi am putea spune că OUG 13 a fost într-adevăr şi pentru România un eveniment care a marcat din păcate negativ istoria social-democraţiei din România”.

Vasile Dîncu explică ce mesaje ar trebui să transmită PSD mai departe: ”Cel mai important program politic este să faci viaţa oamenilor din comunităţi mai bună, iar cel mai bun discurs este să poţi face dreptate socială. Acesta este pentru stânga cel mai bun discurs şi cel mai bun program. Mesajul principal pe care ar trebui să-l transmită în acest moment PSD-ul este acela că noi facem corecţii şi revenim la o stângă raţională, la o stângă care înţelege în acest moment criza prin care trecem, unde nu ideologia este cea mai importantă, ci este foarte importantă o acţiune concretă, o acţiune pragmatică (…). Unul din lucrurile importante care a fost spus la Congres a fost faptul că bătălia noastră principală, chiar dacă suntem în momentul unei moţiuni, nu este cu Guvernul, în acest moment, ci cu viitorul României”.

Marcel Ciolacu reconstruieşte PSD şi cu o parte din oamenii lui Dragnea

La Congresul PSD din 22 august, organizat online, Marcel Ciolacu a preluat funcţia de preşedinte al PSD după ce a obţinut 1.310 voturi, Eugen Teodorovici – 91, iar 49 de voturi au fost nule.

Noua conducere a PSD în urma Congresului:

  • Marcel Ciolacu – preşedinte;
  • Sorin Grindeanu – prim-vicepreşedinte;
  • Gabriela Firea – prim-vicepreşedinte;
  • Paul Stănescu – secretar general;
  • Vasile Dâncu – preşedintele Consiliului Naţional;
  • Vicepreşedinţi:
  • Mihai Tudose;
  • Radu Moldovan;
  • Lia Olguţa Vasilescu;
  • Claudiu Manda;
  • Victor Negrescu;
  • Titus Corlăţean;
  • Laurenţiu Nistor;
  • Daniel Băluţă;
  • Doina Fedorovici;
  • Gabriela Zetea;
  • Dragoş Benea;
  • Ionuţ Pucheanu.