Cum au reușit niște amatori să demonteze misterul sursei coronavirusului. Ar putea fi cea mai mare poveste a secolului XXI

Un raport al Departamentului de Stat al SUA dă în vileag secretele laboratorului din Wuhan Sursa Foto: Profimedia
  • Ideea că pandemia de coronavirus ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator din Wuhan a fost mult timp respinsă
  • Mass-media a respins ideea și a acuzat sursele că pun la cale o teorie a conspirației
  • Președintele Joe Biden a cerut o anchetă pronind de la această teorie
  • Persoanele care au descoperit faptul că pandemia de coronavirus ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator din Wuhan sunt un grup de amatori
  • Dovezile adunate de aceștia ar putea fi cea mai mare poveste a secolului XXI

În cea mai mare parte a anului trecut, ideea că pandemia de coronavirus ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator din Wuhan, China, a fost în mare parte respinsă ca o teorie a conspirației rasiste de dreapta.

Washington Post, la începutul anului 2020, l-a acuzat pe senatorul Tom Cotton că „a alimentat o teorie a conspirației, care a fost dezacreditată în mod repetat de experți”. CNN a scris articole despre „Cum să dezmembreze teoriile conspirației coronavirusului și dezinformarea de la prieteni și familie”, potrivit Newsweek.

Dar în ultima săptămână, povestea a izbucnit în discursul public. Președintele Joe Biden a cerut o anchetă a serviciilor secrete americane. Și mass-media, într-un aspect uimitor, tratează această posibilitatea cu seriozitate.

Motivul schimbării bruște a atitudinilor este clar: de-a lungul săptămânilor și lunilor pandemiei, multitudinea de dovezi circumstanțiale care indică laboratorul Wuhan a continuat să crească – până când a devenit prea substanțială pentru a fi ignorată.

Teoria laboratorului Wuhan câștigă teren

Persoanele responsabile de descoperirea acestor dovezi nu sunt jurnaliști, spioni sau oameni de știință. Sunt un grup de amatori, cu puține resurse, cu excepția curiozității și a dorinței de a petrece zile scormonind internetul pentru indicii.

De-a lungul pandemiei, aproximativ două duzini de corespondenți, mulți anonimi, care lucrează independent din multe țări diferite, au descoperit documente obscure, au pus laolaltă informațiile și au explicat totul pe rețelele de socializare. Gruparea lor se numește „DRASTIC” și este o echipă de ăutare radicală autonomă descentralizată care investighează COVID-19.

Datorită DRASTIC, știm acum că Institutul de Virologie din Wuhan a avut o colecție extinsă de coronavirusuri adunate de-a lungul anilor din peșterile liliecilor și că multe dintre ele – inclusiv cea mai apropiată rudă cunoscută de virusul pandemiei, SARS-CoV- 2 – a venit dintr-o mina unde trei bărbați au murit din cauza unei boli suspectate de tip SARS în 2012.

Știm că WIV lucra activ cu acesti viruși, folosind protocoale de siguranță inadecvate, în moduri care ar fi putut declanșa pandemia și că laboratorul iar autoritățile chineze s-au străduit să ascundă aceste activități. Știm că primele cazuri au apărut cu câteva săptămâni înainte de izbucnirea pe piața umedă Huanan, care se credea cândva ca fiind zero.

Nimic din toate acestea nu demonstrează că pandemia a început în laboratorul de la Wuhan, desigur: este cu totul posibil să nu fi început. Dar dovezile adunate de DRASTIC se ridică la ceea ce procurorii numesc cauză probabilă – un caz puternic, bazat pe dovezi, pentru o anchetă completă. Nu este clar că cele mai bune eforturi ale SUA și ale altor națiuni pentru a investiga ipoteza scurgerilor de laborator vor prezenta vreodată dovezi fără echivoc într-un fel sau altul, cel puțin fără cooperarea deplină a Chinei, ceea ce este puțin probabil.

Cu toate acestea, dacă vor reuși, acest grup mic de amatori va putea scrie cea mai mare poveste a secolului XXI.