• Înaintea lansării întârziate a rachetei Artemis 1 de la NASA, aeronava cu numele Cosmic Girl de la Virgin, va decola din Cornwall în următoarele câteva săptămâni.
  • Așa-numita lansare orizontală pe care o va efectua Cosmic Girl este mult mai puțin dependentă de vreme.
  • Fabuloasa Cosmic Girl urmează să decoleze din Cornwall în următoarele câteva săptămâni.

Acum se vorbește despre o cursă spațială condusă de unii dintre cei mai bogați oameni din lume. Fabuloasa Cosmic Girl urmează să decoleze din Cornwall în următoarele câteva săptămâni.

În timp ce oameni precum Helen Sharman, care a devenit prima britanică în spațiu în 1989, și Tim Peake, care a efectuat o ieșire istorică în spațiu 27 de ani mai târziu, au purtat steagul Regatului Unit printre stele, niciodată până acum această insulă nu a avut propria rachetă lansată în spațiu.

Cum va funcționa lansarea?

Principalul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți despre această lansare este că nu vă va aminti de un spectacol clasic al NASA, cu o navă spațială uriașă lansată vertical în atmosferă.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Poate că numele Cosmic Girl seamănă cu cel al unei imitații a unei nave din Star Wars, dar este, de fapt, un vechi Boeing 747 al Virgin Atlantic.

Scaunele au fost smulse, iar puntea superioară a fost transformată într-un centru de control pentru inginerii de lansare înainte de sosirea pe coasta de sud-vest de la fabrica Virgin Orbit din California.

Sub aripa sa stângă se află LauncherOne, o rachetă de 21 m (69 ft) care va fi lansată la 35.000 ft deasupra Oceanului Atlantic înainte de a accelera la 8.000 mph în misiunea sa de a plasa șapte sateliți pe orbită.

Așadar, când vine vorba de priveliștea de la Spaceport Cornwall, nu va fi diferită de cea a oricărui alt avion care decolează atunci când va zbura sub acoperirea nopții. Cosmic Girl, operat de Virgin Orbit, are multă experiență în acest sens – în viața sa anterioară a transportat peste 2,5 milioane de pasageri în aproape 8.300 de zboruri.

De ce nu avem o lansare verticală?

Oricât de impresionante și inspirate ar fi operațiunile familiare de la Cape Canaveral, întârzierile repetate pentru Artemis 1 sunt o dovadă a unuia dintre principalele dezavantaje.

Așa-numita lansare orizontală pe care o va efectua Cosmic Girl este mult mai puțin dependentă de vreme. De asemenea, nu necesită la fel de multă infrastructură la sol, așa că – ca să spunem simplu – sunt mai puține lucruri care ar putea merge prost în comparație cu o lansare verticală.

Asta nu înseamnă că Marea Britanie nu ar putea avea într-o zi propria lansare verticală, la fel ca SUA sau Rusia, deoarece o rampă de lansare tradițională urmează să fie pusă în funcțiune în Scoția anul viitor.